Lyssna på inslagen

När en anhörig dör väljer allt fler på Gotland att sprida askan i havet istället för traditionell begravning - men tänk igenom ordentligt, tycker biskopen. Byggstoppet vid Fårösunds fästning har drabbat flera företagare på norra Gotland hårt. Flera spåriga vägar på Gotland kommer att förbättras under augusti. Och så kom äntligen den riktiga sommarvärmen till Gotland!

Sprida askan i havet allt vanligare
När en anhörig dör väljer allt fler på Gotland att sprida askan i havet istället för traditionell begravning.
Vid länsstyrelsen har antalet ansökningar om att sprida aska ökat från 5 stycken 1993, till 22 förra året. De flesta som söker tillstånd får det.
En av dem som valt att sprida askan är Susanne, vars sambo avled för ett par månader sedan.

Flyttströmmar bakom ökad spridning av aska
Att allt fler väljer att sprida askan efter anhöriga istället för en vanlig begravning är något som begravningsbyråerna också märker av. Det säger begravningsentreprenören Bo Torndahl.

Viktigt med särskild plats att sörja vid
Det är viktigt att tänka igenom beslutet att spridas som aska ordentligt eftersom många anhöriga kan sakna att inte ha en bestämd gravplats att sörja vid. Det säger biskopen för Visby stift Lennart Koskinen.

Företag på norr drabbas av byggstopp
Det går att äta på Fårösunds nya hotell och konferensanläggning, men det är i stort sätt allt. Alla gäster är avbokade och hotellet är långtifrån färdigbyggt eftersom det saknas pengar Dessutom har de företag som anlitats inte fått betalt sedan slutet av juni.
Axel Björklund som driver byggfirma i Hangvar är en av de som drabbats.

Många spåriga vägar ska förbättras
Det finns många spåriga vägar på Gotland som blir farliga när det regnat och bland de värsta är Lummelundsväg på vägen mot flygfältet. Det tycker taxiföraren Annika Luks Olofsson.

Lugnt på playan
Sol, drygt 20 grader och algfritt. Men inte så många badande, dit radions reporter sökte sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".