Lyssna på inslagen

Användningen av akut-p-piller ökade på Gotland med 25 första halvåret jämfört med samma period förra året. Det är näst mest i landet. Hur beskrivs Gotland på ryska? Journalist på rysk dagstidning har skrivit resereportage. Inför kyrkomötet i höst motionerar gotländska representanter för färre gudstjänster. Och så pratar vi med gotlänningen Magnus Wretblad om lördagens pride-parad.

Dagen-efterpiller allt mer populära
Allt fler akut-p-piller, eller dagen-efter p-piller, används på gotland.
I hela landet ökar försäljningen enligt apoteket och gotland har den näst högsta ökningen. Här har det distribuerats 25 procent fler behandlingar första halvåret i år jämfört med samma period förra året.
På ungdomsmottagningen i Visby har man märkt av det ökade intresset säger barnmorskan Åsa Hedqvist.

Läs om Gotland - i rysk tidning
Lev Bruni är journalist i Moskva och skriver för tidningen Vremja Novostej. Han har skrivit en researtikel om Gotland i tidningen och Eter ringde förstås upp för att höra vad han skrev.

Färre gudstjänster föreslås på kyrkomötet
Snart är det dags för det årliga kyrkomötet, det vill säga svenska kyrkans högsta beslutande organ ska träffas i Uppsala.
I år har Gotlands tre representanter i kyrkomötet, däribland biskop Lennart Koskinen, skickat EN motion. I den föreslår de att församlingarna ska ha gudstjänst minst en gång i månaden, istället för som i dag, minst en gång i veckan.
Många församlingar hinner inte med annan verksamhet, om det ska vara gudstjänst så ofta, säger Ingrid Smittsarve, kyrkopolitiker från Akebäck, som också är en av dem som står bakom förslaget.

Gotländskt i pride-paraden
Imorgon är själva huvudagen för pridefestivalen,festivalen för bisexuella, homosexuell- och transpersoner. En festival som pågår i Stockholm.
Och imorgon är ju då den stora paraden går genom Stockholms gator.
Magnus Wretblad från Klintehamn är en av dem som ska vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista