Lyssna på inslagen

Färjan till Nynäshamn stod still ute på havet i nästan tre timmar på tisdagen på grund av motorstopp. Hästinfluensan på visbytravet kan ha spritt sig, nytt misstänkt fall har hittats. Kustbevakningen i Slite fick rycka ut på oväntat uppdrag i Stockholm. WTO:s förslag om exportstöd kan innebära lägre priser på mjölk och sockerbetor till gotlands bönder.

Nynäshamnsfärjan stod still i tre timmar
1100 passagerare ombord på färjan m/s Gotland låg under tisdagen still i nästan tre timmar i Nynäshamns yttre skärgård på grund av motorstopp. Färjan var på väg till Nynäshamn.
Stoppet orsakades av ett fel på kylarvattnet som går till huvudmotorerna.
Det här innebär att färjan är ca tre timmar försenad och först i morgon bitti räknar Destination Gotland med att ha kört in förseningen.
Ann-Kersti Söderholm var en av passagerarna och hon beskrev läget ombord.

Hör några av de väntande passagerarna i hamnterminalen i Visby.

Hästinfluensa på Visbytravet
Hästinfluensan, eller A2-influensan, på Visby travbana kan ha spridit sig.
Det var i fredags som man påträffade ett fall av influensa i ett av stallen och därefter isolerade det och två andra i närheten.
Det nya fallet rör sig om en häst i närheten av travet, säger Peter Markstedt som är veterinär på ATG-kliniken på stallbacken vid travbanan.

Vilseledande märkning på tvättmedel
Fortfarande finns många tvättmedel på den svenska marknaden som inte är miljömärkta. Det konstaterade Naturskyddsföreningen nyligen i en undersökning. Framför allt finns de i de så kallade lågpriskedjorna, som etablerar sig på allt fler platser. 
Eter gav sig ut för att se hur det ser ut i Visby och hittade då tvättmedel med samma namn och från samma producent, men där det ena var miljömärkt i en affär och inte miljömärkt i den andra.
Anders Lekander på Naturskyddsföreningen på Gotland tycker att det är alldeles för lätt att ta fel.

Öns kustbevakning blev hjältar i Stockholm
Igår fick kustbevakningen i Slite hjälpa till i huvudstaden. De var i Stockholm i andra ärenden när de helt plötsligt fick rycka ut akut. Daniel Rommehed, kustbevakningsassistent i Slite berättar vad som hände.

Priset på mjölk och betor kan sjunka
I helgen enades frihandelsorganisationen WTO:s medlemmar om ett nytt ramavtal inför nästa förhandlingsrunda som ska hållas i Hongkong 2005.
Det handlar om hur man ska öka frihandeln i världen.
När det gäller jordbruket så ska WTO försöka få ner tullar, jordbruksstöd och exportstöd.
Frågan är hur det här kommer påverka Gotlands jordbrukare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista