Lyssna på inslagen

Första delen av Eter handlar om sorgen efter att ha förlorat ett barn. Hur tar man sig igenom det första året och hur orkar man leva vidare? Medeltidsveckan sprider sig allt mer ut på landsbygden, inte minst genom firandet av år 1313. Efter polismordet i Hedemora är man både skrämd och arg inom polisen på ön.

Sorgen i att förlora ett barn
För sex föräldrarpar på Gotland som alla förlorat barn, så har en stor tröst varit att de träffats sins emellan. De har deltagit i sjukhuskyrkans sorgegrupper och nu har de bestämt sig för att bilda en ny förening här på Gotland, för föräldrar som förlorat sina barn. Febe heter den och vi ska tala mer om den om en liten stund men först ska du få möta Johan Bengtsson och Lis Karlsdotter-Bengtsson som för snart ett år sedan förlorade sin 10-åriga dotter Freja i en olycka.
Det var en fin sommarkväll minns Johan och han var tillsammans med två av sina tre döttrar.

Febe - hjälp och stöd i sorgen
Föreningen Febe finns redan på flera håll i landet. Den bilades i Kista efter den svåra bussolyckan i Norge 1988 då 12 skolbarn och fyra vuxna omkom. I samband med den olyckan fick flera av föräldrarna mycket hjälp och stöd av en diakonissa och därför har föreningen tagit sitt namn efter en annan känd diakonissa, den första som omnämns i bileln. Febe alltså.
Lis Karlsdotter-Bengtsson och Johan Bengtsson som förlorade sin dotter Freja i en olycka förra året har under våren rest många många gånger till Stockholm för att delta i Febemöten där.

Medeltidsveckan växer utanför Visby
Medeltidsveckan flyttar ut på landet mer och mer. Även om huvuddelen av arrangemangen fortfarande äger rum i Visby så blir veckan allt mer en angelägenhet för hela ön.
Och det här är medvetet. På onsdagen börjar till exempel tre dagar med aktiviteter knutna till år 1313 då kung Birger kom till ön för att kräva högre skatter. Idén kom tidigt i höstas och projektledare har varit Medeltidsveckans grand old lady, Wiweka Schwartz.

Polismordet skapar både rädsla och ilska
Igår greps en 21-åring på sannolika skäl misstänkt för mordet på polismannen Ulf Grape i Hedemora i Dalarna natten mot söndag. Ännu vet man ingenting om motivet för brottet, om det är länkat till offrets yrkesroll. Men Sune Jacobsson som är kriminalpolis och facklig företrädare för polisen på Gotland, säger att man blir både arg och skrämd när sånt här händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista