Lyssna på inslagen

En ovanlig larv, den lilla Tallprocessionsspinnaren, vållar svår klåda hos många på storsudret, läkarna har alldrig sett något liknande. Det verkar som om öns minsta sparbanker kommer klara sig genom en sammanslagning. Amatörforskare har kartlagt de polska flyktingar som kom till Gotland efter 2:a världskriget. Och så tar Eter reda på hur man klär sig på fötterna för att smälta in på Medeltidsveckan.

Ovanlig larv vållar svår klåda på Sudret
På södra Gotland har man de senaste veckorna blivit närmast invaderade av en liten larv vid namn Tallprocessionsspinnaren. Och den här larven har gjort att många söker sig till till vårdcentralen i Hemse. Här har man fått in över trettio patienter med svår klåda efter att ha kommit i kontakt med larven.
Bo Fagerström och James Smith arbetar som läkare på vårdcentralen och de har aldrig sett något liknande.

”Proteinet gör att det kliar”
Tallprocessionsspinnaren är en larv till en nattfjäril och det är proteinet i håret på larven som orsakar klådan.
Det säger Thomas Pape, som är insektsforskare på Riksmuseet i Stockholm.

Sparbanker går ihop för att överleva
De minsta sparbankerna på Gotland blir förmodligen kvar. Genom en så kallad fusion, alltså sammanslagning, så kan dom leva kvar.
På onsdagen möttes företrädare för bankerna i Kräklingbo, Alskog, Garda-Lau och Dalhem för att diskutera ett samgående, men något beslut är inte taget än - det säger Stig Buskas, styrelseordförande för Kräklingbo Sparbank.

Polska flyktingar kartlagda
På kyrkogården i Lärbro finns kvarlevorna av ett 30-tal polska koncentrationlägerfångar som kom till Gotland efter kriget. Nu har polska myndigheter beslutat att de ska sätta upp en officiell minnesplatta där för att hedra minnet av de som dog efter att de kom till Sverige.
Mikael Lundgren har grävt i arkvien här på Gotland och hjälpt polska konsuln här att ta reda på så mycket som möjligt om de som kom både under och efter kriget.

Medeltida skomode på Kapitelhusgården
Att vi är mitt i en stekhekt medeltidsvecka är det nog ingen som missat. På ön i allmänhet och Visby i synnerhet flockas ringbrynjeklädda män, kvinnor i klockärmade klänningar och barn i struthätta.
Men vad har folk på fötterna egentligen? Eters reporter träffade en kille som vet ett och annat om både snöre och sula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".