Lyssna på inslagen

Att kunna ringa en av polisens hundförare när man känner sig orolig har blivit räddningen för kvinnor som lever under hot. Giftalger hotar runt kusterna och hamnen i Oskarshamn måste nu rensas på tungmetaller som rörs upp varje gång gotlandsbåten kommer in. Den som har hamnat i skuldfällan ska lättare kunna få skuldsanering. Ridsporten räds inte hästinfluensan.

Hundförare hjälper hotade kvinnor
Nu kan den som skyddas av ett besöksförbud få ytterligare hjälp och stöd av polisen. Sedan i våras har den som känner sig utsatt mjölighet att be hundförare komma hem och med jämna mellanrum kolla så allt står rätt till.
Satsningen har redan fått resultat. I början av augusti greps en man av en av polisens hundförarpatruller, misstänkt för att ha brutit mot ett besöksförbud.
Göte Karlström är chef för polisens hundförare och han hoppas att de blir ett stöd åt utsatta människor.

Positiva reaktioner på hundförares skydd
Kvinnojouren på Gotland välkomnar metoden med att polisens hundförare besöker kvinnor som är utsatta för hot för att förhindra att besöksförbudet bryts. Jouren får ofta frågan om vad som krävs för att en man som hotar en kvinna ska få besöksförbud.
Åklagaren My Lindholm som arbetar vid åklagarmyndigheten på Gotland är också hon positiv till att hundpatruller hjälper personer som känner sig hotade.

Alger runt om hela Gotland
Snart är algernas tid över, säger marinbiologen Gunnar Anéer som berättar om algläget i Östrersjön just nu. Men först besöks Norderstrand norr om Visby där lugnet råder efter stormen.

Vaccinationstvång för ridhästarna
Hästinfluensan, eller det så kallade A2-viruset, som slår just nu hårt mot den gotländska travsporten. En effekt är att tävlingarna på Skrubbs ställs in de närmaste två veckorna. Dessutom finns rapporter om att den smittsamma influensan misstänks ha spridit sig utanför Skrubbs.
Men hästinfluensan är inget som hotar öns ridsporttävlingar. Det säger Elisabeth Johansson som är ridsportskonsulent vid Gotlands ridsportsförbund.

Lättare för skuldsatta att bli skuldfria
Den som har hamnat i skuldfällan ska lättare kunna få skuldsanering. Det vill en utredning som på tisdagen lämnas till regeringen.
Man vill bland annat att man ska kunna gå direkt till kronofogden med sin ansökan istället för att först försöka få till en avbetalningsplan med dem som man är skyldig pengar.
Det tycker konsument- och budgetrådgivare Ann-Marie Larsson på Gotlands kommun är ett bra förslag, för idag känns det lite onödigt krångligt, säger hon.

Färjeterminalen i Oskarshamn byggs om
I bottensedimentet i Oskarshamns hamn ligger tungmetaller som läckt ut genom åren från gamla industrier i närheten. Varje gång Gotlandsbåten tar sig in och ut i hamnen rörs botten upp och gifterna börjar röra på sig och båtarna får också med sig gifterna ut i havet. I flera år har kommunen funderat på vad man ska göra åt det här problemet och nu finns ett konkret förslag, berättar Kaj Nilsson som är Öskarshamns handläggare av hamnprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista