Lyssna på inslagen

Nu har Sverige nio miljoner invånare, vi träffar två av de nya svenskar som hjälpt oss över ytterligare en miljonvall. Det blir ett köpcentrum i Flextronics gamla fabrikslokaler - vad betyder det för handlarna och oss som handlar? Hamid blev sparkad från Gotlands kommun- men han anmäler kommunen för diskriminering. Hur är det att leva med hiv? Antalet smittade i Sverige har ökat mycket i år. P2:s nya chef besöker Gotland och berättar vad hon vill med kanalen som blandar både klassisk musik med minoritetsspråk.

”Nio miljoner svenskar - lite tycker jag”
Inte sedan millennieskiftet har uppståndelsen kring svenska BB:n varit så stor. För idag den 12e augusti passerar Sveriges befolkning rent statistiskt niomiljonersstrecket. Det senaste miljonvallen sprängdes 1969 så det var ett tag sedan sist.

Handlarkritik mot nya Telefonen
Det gotländska fastighetsbolaget Gotland Investment AB, ägt av Harry Carlsson och Kenneth Carlzon i Visby, har köpt de gamla Flextronicslokalerna i norra Visby för att skapa ett nytt köpcentrum som ska stå klart om tre år. Men om det råder delade åsikter, både bland handlare och kunder. Bland annat är verksamhetsledaren för köpmannaföreningen Wisbyströvet Mikael Ogestadh skeptisk till planerna.

Björkman har sagt både ja och nej
Hur Gotlands kommun ställer sig till det nya köpcentret är faktiskt något otydligt. I alla fall om man frågar byggnadsnämndens ordförande socialdemokraten Bo Björkman. I april, när det ännu bara ryktades om att att det skulle bli handel i lokalerna  och göra shoppingcenter av dem sa han så här.

Så är det att leva vardagsliv med hiv i kroppen
Antalet anmälda fall av hiv i Sverige ökade kraftigt första halvåret i år jämfört med i fjol. Hiv drabbade 216 personer första halvåret i år, vilket är en ökning med 64 fall, visar statistik från Smittskyddsinstitutet. Totalt har 1300 svenskar dött av aids - i hela världen är antalet 25 miljoner. På torsdagen arrangeras en temadag på konstmuseet i Visby kring frågor om denna världsepidemi.

Socialtjänsten anmäld för diskriminering
Hösten 2003 arbetade Hamid Khalili på socialtjänsten i Visby. Hans uppgift var att möta olika människor i behov av extra bidrag, på den så kallade stöd -och försörjningsenheten. Hamid hade just flyttat till Gotland efter att ha utbildat sig i fyra år till socionom i Östersund. Idag, ett år senare, jobbar Hamid Khalili som värd på Gotlandsfärjan, han städar och serverar båtresenärer. Men det karriärbytet har han inte valt själv.

Svårt för DO bevisa diskriminering
På socialtjänsten i Visby, där Hami Khalili arbetade, vill man inte uttala sig om bakgrunden till varför anställningen upphörde. Vi avvaktar för att se vad utredningen leder till, säger Lena Gustafsson som är chef för individ -och familjeomsorgen. Det här är oklokt att Hamid Khalili gör så här säger, säger hon, det missgynnar bara honom själv och hans sak.

Allt fler gotlänningar rattar in P2
Sveriges Radios kanal P2 skiljer sig rätt mycket från P4 och det hör man direkt på musiken. P2 har fått en ny programchef som är på Gotlandsbesök just nu varför vi passar på att ställa lite frågor till henne. Elle-Kari Höjeberg beskriver P2 så här för de som ännu inte har lyssnat så mycket på den kanalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".