Lyssna på inslagen

Dagen efter rånförsöket mot Föreningssparbanken berättar städerskorna som bakbands av rånarna om vad som hände. Bankens säkerhetschef ger sin syn på hur rånförsöket hanterades och kriminalchefen berättar om läget när utredningen är inne på sitt andra dygn. Ny kampanj ska rensa ut sönderrostade lantbruksmaskiner. Hörselskadade gläds åt förslag på gratis hörhjälpmedel.

Städerskorna om rånförsöket
När Föreningssparbankens och Svensk kassaservice kontor på Östercentrum i Visby utsattes för ett brutalt rånförsök på onsdagsmorgonen, fick de båda städerskor som övermannades av rånarna ligga bakbundna i fyrtiofem minuter. Det var många tankar som for genom huvudena, berättar de.

Säkerhetschef hyllar personalen
Det finns fortfarande inga misstänkta för rånförsöket mot Svensk kassaservice och Föreningssparbanken i Visby, säger polisen. Det hetaste tipset gäller området kring Östergravar. På torsdagen kom säkerhetschefen vid Föreningssparbanken Björn Staberg till Visby.

Lantbruket rensas på skrot
Gamla traktorer, uttjänta plogar och trasiga räfsor ska bort från den gotländska naturen.
På torsdagen inledde stiftelsen Håll Sverige rent en insamlingskampanj för lantbruksskrot tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund LRF. Den första skroten som lyftes var en gammal slåtterkross hemma hos Pär-Rune Nypelius, lantbrukare i Lokrume.

Hörselskadade vill ha fria hjälpmedel
Hörselskadade Kaljo Kimber anser att Gotlands kommun bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen som tar betalt för hörapparater. Han har länge kämpat för att hörapparaterna ska vara gratis. Han välkomnar därför förslagen i den nya utredning som föreslår att hjälpmedel skall vara avgiftsfria. Kaljo Kimber hoppas att kommunen skall ta bort sin avgift redan innan det kommer en tvingande lag. Han har själv lång erfarenhet av att behöva hörselhjälpmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista