Lyssna på inslagen

Var tionde skolelev får inte gå vidare till gymnasiet eftersom de blir underkända. En av dem berättar i Eter om varför han tappade lusten för skolan. Vårdanställda diskuterar etik och att våga vara tuffare. Nu möts sommaren och vintern på de gotländska idrottsarenorna.

Därför tröttnade Jonas på skolan
Tolv procent av de elever som slutade nian i våras hade inte behörighet att gå på de nationella programmen i gymnasiet. Anledningen är att de inte var godkända i de tre viktigaste ämnena engelska, svenska och matematik. Och varje år är det ungefär 10 procent av de gotländska eleverna som går ut grundskolan utan att få godkända betyg. Här ska vi få träffa Jonas som är en av dessa. Så här berättar han hur det kändes att sluta nian.

Vårdpersonal vill att folk tänker efter före
Hela denna vecka har den gotländska sjukvården haft en så kallad etikvecka. De har diskuterat och lyssnat på föredrag om vad som är etik och hur man kan lösa etiska konflikter i vården. En av de frågorna är hur man prioriterar - vem som ska få vård när inte pengarna räcker till. På fredagens slutdiskussion i ett stort tält på Strandgärdet i Visby var det många som pratade för att patienterna måste lära sej mer om egenvård. Bland dem undersköterskan  Marie Hoas, som är undersköterska på Klintehamns vårdcentral.

Fotboll, orientering, ishockey och bowling
Radio Gotlands sportchef Owe Järlö talar om helgens gotländska idrottshändelser.

Nyheterna vecka 35
Henrik Wallenius sammanställer de viktigaste gotländska nyheterna vecka 35.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista