Lyssna på inslagen

Byggboom! Inte på fyrtio år har byggbranschen på Gotland sett så bra ut. Gotlands nya landshövding säger nej till sänkt spritskatt. Idrottsrörelsen står inför ekonomiska problem med sjunkande inkomster från olika spelverksamheter. Tobias Fröberg åker på två veckors skandinavienturné. Femtusen blixtar har slagit ner på Gotland senaste dygnet.

Landshövdingen säger nej till sänkt spritskatt
Gotlands nya landshövding Marianne Samuelsson finns med i ett upprop i Dagens Nyheter på tisdagen där ett fyrtiotal svenskar kräver att alkoholskatten inte sänks.

Byggboom på Gotland
Det sjuder av arbete på Gotland. I alla fall på de många byggarbetsplatserna på ön. För så mycket byggjobb som det finns nu - så bra har det inte sett ut på över 40 år. Och när det i övriga landet är lugnt på byggfronten byggs det för fullt på Gotland.

Frågetecken för idrottens pengar
Under två dagar träffas företrädare för den svenska spelbranschen och idrottsrörelsen i Visby. ”Spelet inom gränserna” är överskriften för årets ”Spelakademi”. Bland deltagarna är riksidrottsförbundets ordförande Gunnar Larsson som talar om hur spel utifrån, till exempel på Internet, kommer att påverka den lokala idrotten i framtiden.

Tobias Fröberg på trerikesturné
Nu pågår slutarbetet med det debutalbum som singer/songwritern Tobias Fröberg ska komma ut med om en månad. Men redan nu den första september åker han iväg en nära två veckor lång turné i Sverige, Danmark och Norge. Åtta olika städer ska besökas, och han åker tillsammans med färingen Teitur som också han är låtskrivare och sångare.

Myter och fakta om åska
Det har åskat en hel del på Gotland det senaste dygnet. SMHI:s egna blixträknardator visar att det här runt om Gotland har det kommit nästan 5000 blixtar. Men vad är myt och vad är verklighet när det gäller åska? Är det till exempel farligt att prata i telefon när det åskar? Den som kan svara bäst på sådana frågor är Vernon Cooray som är professor vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Cooray pratar helst engelska och han börjar med att svara på frågan om det är farligt att bada vid åskväder.

Många trasiga tv-apparater efter åskan
När du inte hör någon åska på 5-10 minuter är det ett tecken på att åskovädret har passerat och du kan återgå till det vanliga livet igen, säger alltså Vernor Cooray som är åskforskare och professor vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala. Hur klarade sig då Gotland ifrån åskovädret på måndagskvällen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista