Lyssna på inslagen

Gotländska lantbrukare tvingas låna hundratusentals kronor från banken för att klara sig när djurbidragen dröjer. Nu ringer spelmissbrukarna som är riktigt riktigt illa ute till den nationella hjälplinjen. Gotlandsbolaget har haft bolagsstämma. Motorbåtsbyggare satsar på träbåtar istället. Prisad gymnasielärare vill ha fler skolämnen utomhus.

Lantbrukare tvingas låna hundratusentals kronor
Flera lantbrukare på Gotland kommer att hamna i kläm när utbetalningen av EU stöd delvis ändras. Det handlar om att EU:s djurbidrag inte kommer att betalas i år, utan i början på nästa år. 35 miljoner kronor får de gotländska jordbrukarna alltså vänta på.
Kaj Liljegren är lantbrukare och mjölkbonde i Hejnum, Han är också ordförande i Hejnum hällar och ser stora konsekvenser av att utbetalningen av djurbidraget senareläggs.

Så får du veta om du får EU-pengar
Frågan är då när man som bonde får veta om man får sina pengar eller ej. Så här säger Gösta Cedergren på länsstyrelsen.

Spelmissbrukare ringer hjälplinje oftare
Varje dag ringer ungefär sju personer till en nationell stödlinje för att få hjälp med spelproblem. Antingen sina eget eller en anhörigs. Men sedan telefontiderna utökades nu i somras ringer nu de spelmissbrukare som är riktigt illa ute.
Det säger psykologen Thomas Nilsson vid Spelinstitutet, som med stöd av pengar från Folkhälsoinstitutet driver den här hjälptelefonverksamheten.

Långsammare båtar på väg bli populära
Mannen bakom produktionen av lyxmotorbåten J-Craft är nu på gång med att tillverka av en ny båt på Gotland.
Den här gången har båtkonstruktören Björn Jansson startat tillverkning av en betydligt billigare båt, en snipa, alltså en mindre allmogebåt.
I dag vill många visa att man har tid att åka sakta, säger Björn Jansson.

Ris och ros till bolagsledningen
På onsdagen hade Gotlandsbolaget, Rederi AB Gotland, sin bolagsstämma. Den här gången i Rackethallen i Visby. Så här tyckte Aktiespararnas talesman Gunnar Ek om stämman.

Gymnasielärare fick medalj för skogsinsatser
Den gotländska gymnasieläraren Kjell Ekman är en av årets mottagare av Sveriges skogsvårdsstyrelsers förtjänstmedalj i silver. På onsdagskvällen tar han emot medaljen vid en fest i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista