Lyssna på inslagen

Dinkelvetet är i ropet igen. Dinkel odlades redan på stenåldern, men så trängdes undan av mer lönsamma grödor. Nu gör den succé igen. Användningen av internet är låg på Gotland enligt ny undersökning. Vi frågar några gotlänningar hur ofta de surfar på nätet.

Dinkel i ropet igen
”Den som äter dinkel får ett glatt sinnelag”.
Så lär abbedissan Hildegard av Bingen ha sagt redan på 1300-talet, om dinkelvetet som odlades inte bara på Gotland utan i stora delar av Europa. Under många hundra år var det här med dinkel bortglömt men numera är det i ropet igen och intresset ökar för den här uråldriga grödan. Eleonor Bogren arbetar på en hälsokostaffär i Visby och hon beskriver det ökade intresset.

Internetanvändningen låg på Gotland
Gotlänningarna är de minst flitiga att använda internet. Enligt en undersökning som gjorts av Temo är Gotland det landskap där internetanvändningen är som minst.

Färre antal församlingar
Det blir färre församlingar på Gotland, från 91 till 53 - det förslaget presenterades vid Stiftsstyrelsens sammanträde idag. Nästan en halvering av församlingarna alltså. Socknarna blir dock kvar precis som idag. Förslaget går nu ut på remiss till berörda och det definitiva beslutet om färre församlingar fattas i december och träder i kraft den 1 januari 2006. Biskop Lennart Koskinen berättar hur de resonerat.

Nytt uppdrag för Engelhardt
Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Christer Engelhardt har fått ett nytt uppdrag av regeringen. Han ska ingå i den kommitté som ska utreda skyddet för den personliga integriteten. Christer Engelhardt förklarar varför frågan behöver utredas:


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".