Lyssna på inslagen

Hundratals anställda vid nedlagda Flextronics är fortfarande utan jobb. Köpet av Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar blev en mer lönsam affär än vad Norrköpings Tidningar trodde men på sikt är det mer ekonomiskt med bara en lokaltidning på ön tycker vd:n. Hör den gotländska väderforskaren om morgondagens väder som räknas fram med hjälp av superdatorer.

Hundratals flexanställda utan jobb
Fortfarande är det närmare 300 före detta anställda vid Flextronics Visbyfabrik som är utan jobb. När Flextronics slog igen Visbyfabriken vid årsskiftet, var det närmare 500 av dom anställda där som var inskrivna vid arbetsförmedlingen som arbetssökande. En del av dem hade jobbat på fabriken i många år, som Thomas Larsson i Sanda.

En tidning bäst tycker tidnings-VD
Nu i våras har det gått fem år sedan som Norrköpings Tidningarkoncernen köpte Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar. Norrköpings Tidningar som startade redan 1758 är idag en koncern med bland annat sex olika dagstidningar. Köpet av GT och GA var en bra affär tycker koncern-VD:n och gotlänningen Björn Jacobsson.

Oroas för att färre vill bli meteorologer
Nils Gustafsson arbetar på SMHI i Norrköping och har sin bakgrund i numeriska metoder och teknisk databehandling men har konverterat till meteorologi. Nils har arbetat 30 år med numeriska väderprognoser och har specialiserat sig i hur man utnyttjar observationsdata i modeller (data-assimilering). Han är docent i meteorologi vid Stockholm Universitet samt gotlänning till födsel och ohejdad vana.

Så svårt är det att göra prognos för Gotland
En av meteorologerna på SMHI i Norrköping är Isagel Cedefamn som varit meteorolog i sju år och hon är en av dem som brukar höras här i Radio Gotland. När hon gör sina prognoser använder hon sig av en mängd olika vädermodeller för hur vädret kan förändras beroende på vad man vet om vädret just nu. Så här säger hon om hur de väljer bland de här olika modellerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".