Lyssna på inslagen

Här har ni en chans att lyssna på dagens reportage i eter.
Det handlar om läsk och godis som säljs i skolan. Eter tar också upp frågan om den störtade helikoptern var alldeles för svårmanövrerad. Ni får träffa en av öns sista skomakare som nu slutar sitt yrke och lärare som lär sig mer om gutniska lekar.

Läskförsäljning på skolan
För elevernas hälsa har fem av sex högstadieskolor på Gotland slutat sälja läsk i cafeterierna, men en skola väljer att fortsätta. På Solbergaskolan i Visby säljs det både läsk och godis vilket beklagas av tandläkare Christian Askman. Hör också skolans förklaring till läskförsäljningen. Tandläkare Askman börjar.

Störtad helikopter svår att styra?
Den Sikorskyhelikopter som störtade i helgen i Gryts skärgård är framtagen för oljeplattformar, ambulansflygningar och bekväma persontransporter.  Helikoptern har en mycket avancerad teknik för att både kunna flyga automatiskt och manuellt och frågan är om denna kombination gör den mer svårflugen? Ägaren till helikoptern, Norrlandsflygs Mikael Åkerlund, svarar här på den frågan.

Skomakare slutar
Snart slår ännu en av öns skomakare igen butiken. Då kommer det bara att finnas två skomakare kvar på Gotland. Skomakare Christer Högvall på Östercentrum i Visby berättar att han har tröttnat efter 15 år i yrket.

Gutniska lekar för lärare
Föreningen Gutnisk idrott satsar på att utbilda lärare i de klassiska gamla gutniska lekarna som t.ex pärk, varpa och stångstörtning. Tanken är att lärarna sedan ska ta med sig kunskapen och sprida vidare till eleverna i skolan. Anders Mattsson undervisade bl.a lärarna Örjan Olsson, Yvonne Gardelius och Anne-Marie Jonsson.

Naken är modellen
På Folkuniversitetet hittar man folk som jobbar utan kläder, nakenmodeller. Eter träffade några av dem för att prata om hur det är att posera naken inför konsteleverna på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".