Lyssna

Bygdegården i Väskinde blev nerklottrad. Tore Pettersson är en av dom som nu vill göra nåt åt att klottret sprids ut på landsbygden. Hur går det med filminspelningen av Håkan Nessers Van Veeteren? Eter har besökt Fårösund och också talat med författaren själv. Rena barnahänder ska minska förkylningarna på Gotland, åtta förskolor är med i nytt projekt. Och så har Ulf Dinkelspiel stora planer för Östersjöcentret på Gotland.

Klottret sprider sig till landsbygden
Förra veckan sprayade någon eller några ner en hel vägg på den nybyggda bygdegården i Väskinde. För invånarna i Väskinde är det här något nytt och för alla dem som kämpat med att få bygdegården färdig är det ett dråpslag. Det säger en av dom aktiva Tore Pettersson som beskriver hur det såg ut:

Renare barnhänder minskar förkylningar
Tre av fyra svenskar är förkylda minst en gång om året, enligt en Gallupundersökning som Apoteket presenterar idag. Särskilt förkylt och sjukt kan det bli det för dem som har barn på förskola. Men i år blir det kanske bättre för nu deltar åtta förskolor på Gotland i ett nationellt projekt som ska mota bakterierna med tvål, vatten och sprit:

Dinkelspiels planer för Gotland
Under onsdagen besökte Ulf Dinkelspiel Gotland för att utveckla ideérna och planerna på ett Östersjöcentrum. Han har fått uppdraget av regeringen att se vilka möjligheter och hinder som finns och diskutera med lokala företrädare om VAD detta centrum faktiskt ska hålla på med:

Filminspelningen fortskrider
Skådespelaren Sven Wollter är kommissarie Van Veeteren när filminspelningen av Håkan Nessers böcker om Van Veteren spelas in i Kustateljén i Fårösund just nu.  Inspelningen innebär pengar för Gotland, omkring 14 miljoner kronor beräknas filmandet dra in. Just nu arbetar 40 personer med produktionen. Det berättar filmernas producent Jan Marnell:

Björkanderska invigdes
På onsdagseftermiddagen var det invigning av Högskolans nya lokaler i Björkanderska magasinet i Visby hamn:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista