Lyssna

Nu är det dags för de gotlänningar som vill ta ett friår att börja ansöka om det. Den som skrapar fram en storvinst på Triss måste betala förmögenhetsskatt på hela summan. Servicen för de äldre måste bli bättre, tycker Röda Korset.

Stort intresse för friår
Från och med årsskiftet kan ett 80-tal personer på Gotland få ett friår, alltså vara lediga ett år och på sin gamla arbetsplats ersättas av en arbetslös. Och från och med fredag 1 oktober kan man börja ansöka om friåret. Enda kravet är att man ska ha varit anställd på samma arbetsplats i minst två år.
Däremot man inte vara egen företagare. Men de som har ett friår får gärna starta upp ett företag under tiden. Lena Andersson som är chef på arbetsförmedlingen i Visby förklarar hur friåret är tänkt. Så här säger några gotlänningar om hur de ser på ett eventuellt friår.

Folkpartiet vill skrota friåret
Bland de första förslag de borgerliga partierna kommer att lägga vid ett regeringsskifte är att ta bort friåret. Det skriver folkpartiledaren Lars Lejonborg i torsdagens Göteborgs-Posten. Folkpartiets partisekretare Johan Jakobsson förklarar varför de så gärna vill få bort friåret. Dessutom ger gotländska kommunalrådet Sonia Landin sin syn på friåret och vi pratar med Annika Witting som har tre månader kvar av sitt friår.

Svenska Spel funderar på att överklaga dom
Den som skrapar fram en storvinst på Triss måste betala förmögenhetsskatt på hela summan från början, även om vinsten betalas ut månadsvis under många års tid.
Det framgår av en dom från kammarrätten i Sundsvall, där en man som vunnit 15 000 kronor i månaden i 25 år på en trisslott dömts att betala drygt 100 000 kr i förmögenhetsskatt. Men vad säger man från Svenska Spel om det här? Claes Tellman är informationschef för Svenska Spel.

Röda Korset vill ha bättre service för äldre
På Röda Korsets äldreseminarium på Borgen i Visby under torsdagen ställdes en rad krav på att alla äldre på särskilda boenden ska ha rätt att få hjälp både praktiskt och socialt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".