Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Lyssna

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 14.57

Nu hotas forskningen om vindkraft vid Högskolan på Gotland när pengarna från regeringen halveras. Det blir leksaksbilar istället för möbler på Samhall. Dessutom handlar det om syskonteater om funktionshinder och så träffar vi Gotlands bästa nutidsorienterare.

Minskad forskning om vindkraft
På Gotland pågår flera forskningsprojekt inom vindkraft som riskerar att försenas när regeringen halverar anslagen till energiforskning nästa år. I år ligger forskningsanslaget på Högskolan på Gotland på 1 miljon kronor, något som alltså nu riskerar att halveras. Angelica Widing är projektledare för centrum för vindkraftsinformation vid Högskolan på Gotland.

Leksaksbilar istället för möbler
Just nu pågår förberedelser för fullt på Samhall för att förbereda för annan produktion. Inom några veckor läggs möbeltillverkningen ner och istället kommer anställda bland annat att montera leksaksbilar.
Företaget halverar också antalet anställda inom produktionsdelen och fler skall istället in i den nya tjänstedelen som är det nya som Samhall satsar på. Det säger Oskar Gardell som är chef för Samhall på Gotland.

Syskonteater för familjen
På torsdagen anordnar Barn och- ungdomshabiliteringen i Visby till en ganska speciell teaterkväll. Inbjudna är alla på Gotland som har ett syskon med funktionshinder, gammal som ung. Men det är ingen vanlig teater med skådespelare och åskådare. Formen kallas forumspel och innebär att åskådare och skådespelare tillsammans bestämmer vad som ska hända. Syftet är att väcka insikt och hos deltagarna om de roller man tar i familjen.Tankarna skall komma genom att små scener, med en tydlig konflikt, spelas upp.

The Hives gav Nils segern
Niondeklassaren Nils Jönsson vid Södervärnsskolan i Visby är bäst på Gotland i nutidsorientering. Nu får han åka till Stockholm på Nobeldagen för att ta emot sitt pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".