Lyssna

Gotlänningar med utländsk bakgrund slussas ut i arbetslivet i lyckat projekt. Den gotländska sjukvårdens framtid är föremål för utredning. Inte mycket konkret kom fram när Gotlands gille ordnade träff i Stockholm, men arrangören var nöjd ändå. Det blir nordisk och baltisk film i mängder på BAC i höst, bland annat med Lars von Trier. Hur är förutsättningarna för Visby Ladies att fortsätta sin segerrad?

Lyckat praktikprojekt gav jobb
Vad ska man egentligen ta med i sin meritförteckning när man söker jobb? Vad är viktigt att tänka på på en anställningsintervju? Hur gör man och vad gör man absolut inte i det gotländska arbetslivet?
Det är frågor som kan vara nog så krångliga, och kanske ännu krångligare om man har utländsk bakgrund.
I ett projekt på utbildningsföretaget Humanus får just personer med utländsk bakgrund hjälp att komma ut i arbetslivet. Främst handlar det om att hamna på rätt praktikplats - inom något man vill jobba med.
För Nina Krassinskaia, som flyttade från Ryssland till Sverige för fyra år sedan, ledde det till en praktikplats på förskolan Misteln i Tingstäde. Först läser hon början av sin egen text om Misteln.

Sjukvården ökar samarbetet västerut
Den gotländska sjukvården idag och i framtiden utreds just nu. Frågor som vad olika insatser kostar och hur man kan effektivisera utan att det blir sämre kvalitet undersöks i utredningen som hälso- och sjukvårdsstrategen Katarina Michanek håller i.

Olika slags filmtyper möts på BAC
Hela november kommer att bli som en enda lång filmfestival i Visby med en maratonhelg med film i tre dagar som höjdpunkt. Så blir det när Baltic Art Center, BAC, i Visby presenterar totalt femton timmar nordisk och baltisk film under rubriken Criss-Cross.
Bland de mer kända namnen finns den danske filmregissören Lars von Trier, säger BAC:s konstnärliga ledare Johan Pousette.

Gotländskt möte i Stockholm
Gotlands framtid och utvecklingsmöjligheter diskuterades på ett fullsatt seminarium i Stockholm på torsdagskvällen. Runt 250 personer, de flesta utflyttade gotlänningar, hade kommit för att delta i mötet som Gotlands gille i Stockholm anordnade tillsammans med Länsstyrelsen och kommunen. Inte mycket konkret kom fram under kvällen, men arrangören Anders Havdelin var nöjd.

Tredje raka för Ladies?
Nu har vintersäsongsidrotterna kommit igång ordentligt. Radio Gotlands sportchef Owe Järlö talar om vad som väntar i helgen. Men det blir också idrottsforum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".