ETER MÅNDAG 1 NOVEMBER

Över tusen officerare riskerar att bli uppsagda, nu börjar de fackliga inom militären tröttna på ÖB. Utveckla entreprenörsskap och få bukt med ohälsan är målet med Växtkraft mål 3. Ny bok om när 600 tyska soldater bodde i Havdhem under fem månader efter andra världskrigets slut. Palten ger sig i kast med fördomar i sin krönika.

 

Officerare vill att överbefälhavaren avgår
Över tusen officerare kan bli uppsagda den här veckan, på grund av den arbetsbrist som uppstår när flera förband, däribland P 18, läggs ner. Karl Johan Boberg är vice ordförande för officersförbundet på Gotland.


EU-stöd når nya grupper
Nya satsningar för långtidssjukskrivna och småföretagare kan ingå i en nybildad Företagsakademi. Det är några av förändringarna när villkoren för EU-bidrag till programmet Växtkraft mål 3 nu har gjorts om. Eva Jupiter, regionsamordnare på EU-kontoret i Visby, ser bara fördelar med de nya reglerna.


Tyska soldater bodde i Havdhem
När andra världskriget tog slut fanns mer än 600 tyska soldater internerade på Gotland i Havdhem. I fem månader fanns soldaterna där. En av dem var underofficeren Günther Pauldrach. Nu har hans son Hartmut Pauldrach skrivit en bok om vad som hände under dessa fem månader sommaren och hösten 1945.


Om fördomar och långt hår
Lyssna på Paltens krönika varje måndag i Eter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".