ETER TISDAG 2 NOVEMBER

Det var lyckat att anställa psykologer vid vårdcentralerna - tycker både läkare och psykologer. Statister är upprörda över SF inte betalar lön till alla som är med i filminspelningarna av Håkan Nessers deckare. Allt fler lador och uthus byggs om till bostäder. Hur ser framtiden för Gotland Grand National ut i skuggan av P18:s nedläggning?

 

Positivt när vårdcentraler fick psykologer
Efter att antalet patienter som sökt för stressjukdomar och psykiska besvär på vårdcentralerna blivit fler och fler, började för ett drygt år sedan tre psykologer att jobba vid öns vårdcentraler. Resultatet så här långt har varit väldigt positivt, tycker Hans Brandström som är distriktsläkare och verksamhetschef vid Gråbo vårdcentral.


SF tillbakavisar kritik från statister
Just nu pågår Svensk Filmindustris inspelning av Håkan Nessers populära deckare om kommissarie Van Veetaren och som bland annat spelas in i Kustateljén i Fårösund. Men alla medverkande statister får inte lön, utan SF lockar med chans att vinna en resa till Kroatien. Men många statister är upprörda över att SF inte betalar ut lön, bland andra Rolf Apelqvist.

 

Lagårdar och uthus blir bostäder
Allt fler lador, lagårdar och uthus byggs om till bostäder, i takt med att lantbruken ställs om och blir färre, modernare och större. Hittills har det framför allt varit på Storsudret och Fårö, men nu börjar samma utveckling också på andra delar av ön. Ofta handlar det om äldre byggnader som annars skulle falla ihop helt, att istället bygga om dem är ett bra alternativ säger byggnadsantikvarien Jörgen Renström.

 

Turister tar plats i lador
Men en del av dom byggnader som blir över inom lantbruket används också för turistnäringen. Patrik von Corswant på Stava gård i Barlingbo har många byggnader, bland annat ett gammalt sädesmagasin som han har funderingar på att göra något nytt av.

 

GGN vill att företagare betalar mer
Denna lördag arrangeras för 21:a gången motortävlingen Gotland Grand National. Men det blir inte sista gången, säger organisationskommitté ordförande Per-Ulf Löfquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista