ETER TISDAG 9 NOVEMBER

ÖB vill säga upp tusen officerare, 200 på Gotland kan beröras. Men vad finns det för möjligheter att få något annat jobb? Det gotländska landskapet blir öppnare. Hör varför turistföreningen slängde sin post.

 

Två hundra officerare på Gotland kan få sluta
Ett tusental officerare runt om i landet sägs upp på grund av arbetsbrist. Hur många av P 18:s officerare som drabbas är ännu inte bestämt men det kan bli så många som tvåhundra. Tidigt på förmiddagen fick officerarna informationen från ÖB via en videokonferens. Uppsägningarna börjar gälla den första juni nästa år och det innebär att de första får lämna P 18 under sommaren.

 

Klart i vår med vilka som får vara kvar
P18:s regementschef Gunnar Karlsson har idag förståelse för dem som drabbas av uppsägningarna.

 

Så ser framtidens arbetsmarknad ut
Redan nu i november kommer länsstyrelsens arbetsmarknadsenhet att träffa personalen vid försvaret på Gotland för att bland annat ge information om hur arbetsmarknaden ser ut nu och framåt. Tina Ersson är arbetsmarknadsdirektör på länsstyrelsen.

 

Följ med på klappning på Kuse änge
Nästa år kan slåtterängar komma att få nästan dubbelt så mycket EU-stöd. Det är miljöstödet som föreslås höjas och dessutom får slåtterängar arealstöd i det nya bidragssystemet. Det kan innebära att dagens gotländska ängen kommer kunna få omkring 1,7 miljon kronor mer i EU-stöd eller över 12 000 kronor per hektar. Ett av alla ängen som berörs av de nya bidragen är Kuse änge i Västerhejde där Tage Wickström är ängsfogde.

 

Turister skickar sand till Gotland
Senaste året har det skickats mer och mer sten till Gotland. Det är stenar som skickats tillbaka från turister som tagit med dem hem. Men i morse kom det ny post till Gotlands turistförening med särskilt innehåll, berättar Annamari Thorell.