Eter måndag 7 februari

Många som arbetar inom hemtjänsten saknar utbildning. Alla som heter Karlsson kan möjligen vara släkt med kungen på Samoa eftersom han anses vara gotlänning i grunden. Visbys farligaste plats ligger på Östercentrum och vi träffar också miljöpartisten Gustaf Fridolin och pratar ungdomsengagemang.

Utbildning saknas
Över hälften av personalen inom hemtjänsten på Gotland saknar utbildning. I Slite hemtjänstområde ser det värst ut. Där är bara tre av 16 anställda utbildade till vårdbiträden eller undersköterskor. Marie Olsson i Slite saknar utbildning, och hon berättar om ett av de tillfällen då hennes kunskaper inte räckt till. Hör också chefen för hemtjänsten Lena Lager diskutera frågan.

Gotlands farligaste gata
Den farligaste platsen på Gotland om man ser till var folk blir misshandlade mest, är Österväg i Visby. Det visar polisens statistik som tidningen Aftobladet tagit del av. 39 anmälda misshandelsfall inträffade här förra året. Men är det verkligen så farligt? Som ett asplöv darrade han, Patrik Widegren, när vi skickade ut honom på stan...

Kungasläkt på Gotland
Alla som heter Karlsson skall lyssna extra noga nu! I alla fall om ni är nyfikna på er historia och tror er vara släkt med en blivande kung i Polynesien. Vi skall få höra arkeologen Helene Martinsson-Wallin, som ägnat mycket tid åt stillahavsarkeologi. I sitt arbete snubblade hon över den osannolika historien kring den person som av allt att döma kommer att bli kung på Samoa.

Få unga miljöpartister på Gotland
Gustav Fridolin, miljöpartistisk riksdagsledamot, besökte Gotland under måndagen. Eter passadepå att fråga honom hur det ser ut med det politiska engangemanget bland ungdomar, och varför Grön Ungdom inte har någon avdelning på Gotland.