ETER TORSDAG 17 FEBRUARI

Hör kulturminister Leif Pagrotsky svara på kritiken om utflytten av Riksantikvarieämbetet i riksdagen. Hur farligt är det med mobiler på flygplan? Det tar vi reda på och konstaterar också att det nu blir lättare att besöka lilla Karlsö.

 

Pagrotsky utfrågades i riksdagen
På torsdagen var det debatt i riksdagen om den föreslagna flytten av Riksantikvarieämbetet från Stockholm till Gotland. Lena Adelsson Liljeroth är moderat ledamot i kulturutskottet och hon krävde svar av kulturminister Leif Pagrotsky om konsekvenserna för kulturarvet och om kostnaderna. Hör också Lennart Edlund från länsstyrelsen Gotland som kommenterar debatten.

Reporter Martin Ahlqvist och Lars Eskelind

 

Ekstabor fick rätt i regeringen
Regeringen beslutade på torsdagen att ändra reglerna så det blir lättare för allmänheten att besöka Lilla Karlsö. De nya reglerna innebär att man nu får besöka Lilla Karlsö från och med första september till och med sista januari - utan att begära tillstånd.

Reporter Tommy Lundberg
Medverkande Peder Ahlström och Curt Cedergren

 

Blev blåst på resa till Gotland
Efter att ha jobbat på Swedish meats i 25-år fick Ammi Jonsson från Eggby ett presentkort på en resa till Gotland hos ett flygbolag i Skara. Men resebolaget gick i konkurs och nu blir det ingen resa till Gotland.

Reporter Lars Eskelind

 

Hur farligt är det med mobiltelefoner på flyget?
Nu undrar Eter - i likhet med många andra kanske - varför man inte får ha mobiltelefonen på när man flyger, är det så farligt? Vi ringde till Flygplanstillverkaren SAAB Aircraft och pratade med ingenjören Anders Bergstrand och informationschefen John Bellenger om varför det är på det här viset.

Reporter Patrik Widegren