Eter onsdag 13 juli

 

Solskyddsmedel slut på apotek
Just nu är den ultravioletta strålningen kraftig i hela landet, även på Gotland. Det är mycket lätt att bränna sig om man vistas för länge i solen. Till apoteken strömmar solare med svedda ryggar som vill köpa produkter som lindrar brännan. På apoteket Rosen i Visby är flera aftersun-produkter till och med slut både i lagret och hos leverantören. Apotekschefen Louise Hemph tycker folk fortfarande verkar slarva med skyddet eftersom det främst är efter de har bränt sig som de söker hjälp.

Reporter klara.israelsson@sr.se

 

Tre av fyra kvar på Pjäsen
I ett år har det privata äldreboendet Pjäsen på A7-området i Visby funnits. Eter pratar om det första året med länsstyrelsens socialkonsulent Karin Gens och med Monica Westdal som jobbat på Pjäsen hela året. Men också med en av dem som valt att sluta; Monica Thomsson Nypelius.

Reportrar max.stockman@sr.se mika.koskelainen@sr.se

 

Provsvaren av algerna runt ön klara
Det är giftiga alger som omger Gotland just nu. Det visar dom prover som togs vid Karlsöarna och vid Landsort  utanför Nynäshamn i förra veckan. Algblommningen är värre än på många år och det är direkt farligt att bada i vattnet för hundar och småbarn, säger Roland Matsson, vid Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, som undersökt giftigheten i algerna.

Reportrar gunnel.wallin@sr.se mika.koskelainen@sr.se

 

Nya verktyg i kampen mot elden
Nu ska vi lära oss oss hur man kan skära i betong med brandsläckare och hitta människor i brinnande hus med värmekänsliga kameror.

Reporter max.stockman@sr.se

 

Hemlighetsfulla ainbuskar i ruinen
Idag på onsdagen började Ainbusk att repetera  med musikerna i S:t Nicolai ruin i Visby inför deras årliga sommarkonserter.

Reporter klara.israelsson@sr.se