Eter torsdag 14 juli

Olika entréavgifter kan vara diskriminering
Denna torsdag är det damdag på Visbytravet - en tradition som varit i flera år med flera olika arrangemang, med bland annat fri entré för alla damer. Men den 1 juli infördes en ny skärpt lagstiftning mot könsdiskriminering och gratisentrén bara för kvinnor kan strida mot lagen.

Reporter mika.koskelainen@sr.se


Högtryck för säljare av bevattningsanläggningar
Många lantbrukare är oroliga för årets skördar och dom som har bevattningsanläggningar använder dom som regel fullt ut nu. Ulf Smedberg heter en lantbrukare som har extra bråda dagar, för han arbetar också med att sälja och serva bevattningsanläggningar. Men det är ingen idé för den som nu har drabbats av akut torka att direkt köpa en pump.

Reporter karin.brindt@sr.se


Industrin oroas av ny brandorganisation
Sedan mitten av maj finns det ett förslag till ny organisation för räddningstjänsten, något som oroar flera deltidsbrandkårer som kan få minskad bemanning. Om det skulle bli så måste de vänta tills en annan brandkår också är på plats, innan de kan börja med rökdykning. Men om det börjar brinna på Trelleborgs Gummifabrik i Hemse måste brandkåren gå in snabbt för att rädda fabriken, säger platschefen Jimmy Hofacker.

Reporter jonas.neuman@sr.se


Ingen hjälp till de varma busschaufförerna
Att köra buss i 35 graders värme är inte en dräglig arbetsmiljö, anser Arbetsmiljöverket. Här på Gotland plågas både chaufförer och passagerarare i värmen när de åker kommunalt. Enbart en av alla Swebus bussar har airkonditioner och arbetsgivarens löfte om en fläkt i förarsätet har skjutits på framtiden. På Arbetsmiljöverket är man väl medveten om hur plågsam bussförares arbetsmiljö kan vara på sommaren. Ett föreläggande har skickats till regeringen om krav på airkonditioner i förarsätet på nya bussar, däribland Swebus bussar. Men hittills utan resultat, enligt arbetsmiljöverkets Håkan Edén.

Reporter klara.israelsson@sr.se


Partyband från Katalonien besöker Gotland
Costo Rico är ett uppmärksammat band från Katalonien som spelar på Björkanderska i Visby ikväll. Musiken de elva medlemmarna spelar är ett slags latinsk folkrock. Arrangören Owe Ronström är nöjd med bedriften att ha fått hit bandet.

Reporter klara.israelsson@sr.se