ETER måndag 28 november

Mattias vill stanna kvar i Afghanistan
I fredags krävde det svenska deltagandet i den internationella styrkan i Afghanistan sitt första dödsoffer. I Afghanistan finns gotlänningen och överstelöjtnanten Mattias Ardin, som vi nått på en lite dålig telefonlinje.

Reporter gunnel.wallin@sr.se

 

Ministern om avvisningar och asylboende
Det har gått mer än en månad sedan Didier skickades från Gotland till Kongo - avvisad av de svenska myndigheterna trots att han är gift med en svenska och har en nyfödd dotter här på ön. På måndagen var den ansvariga ministern för svensk flyktingpolitik på Gotland - migrationsministern Barbro Holmberg och hon fick bland annat svara på frågan om det är rätt att skilja på barn och föräldrar.

Reporter mika.koskelainen@sr.se

 

Gotländska barnhemsbarn kan också ha farit illa
I Sveriges Television visades på söndagen en dokumentär om barnhemsbarn i Sverige på 1950- 60- och 70-talen. Ett program som väckt många känslor och reaktioner. Bland annat har socialtjänstminister Morgan Johansson öppnat för att barn som utsatts för övergrepp på svenska barnhem kan få ekonomisk ersättning.
Nittioåriga Inga Greta Stenström var barnomsorgschef på Gotland mellan 1962 till 1979. Hon hade på sin lott att inspektera barnhemmen för kommunens räkning och så småningom avveckla dem.

Reporter tomas.ardin@sr.se

 

Fullmäktige bestämde om skattehöjning
Annika Östman följde debatten i Gotlands kommunfullmäktige om att höja skatten med 50 öre.

Reporter annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".