Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER onsdag 14 december

Publicerat onsdag 14 december 2005 kl 14.48
Vårdcentralen i Roma

Hyrläkarstoppet slår mot landsbygdens vårdcentraler
Hyrläkar-stoppet, som infördes första oktober, har medfört stora påfrestningar för personal och patienter på vårdcentralerna. Framförallt drabbas de vårdcentraler som har vakanta tjänster och det handlar då i första hand om vårdcentralerna på landsbygden. Eva Jetsell är verksamhetschef för Hemse och Klinte vårdcentraler.

Reporter mari.winarve@sr.se & patrik.widegren@sr.se


De återvänder till barnhemmet
Vi har i Eter tidigare berättat om situationen för de som bodde och arbetade på barnhem på Gotland under 40, 50 och 60-talet. Många berättelser är rent hemska historier om hur illa en del blev behandlade. Idag ska vi få träffa två av de som bodde på Gotlands barnhem på 40-talet. Vår reporter Tomas Ardin tog med sig Olle och Vivianne och till den gamla platsen för att möta sina minnen.

Reporter tomas.ardin@sr.se
0498 - 20 32 51


Misslyckat försök med maskinmockning
I tio års tid har han jobbat med att utveckla en djurbox med rörligt golv - så att gödsel av sig självt rullar ned i en gång och nytt strö kommer in. Men uppfinningen har mött många motgångar genom åren och den försöksanläggning som funnits vid Lövsta i Roma, monteras nu ner. Men trots alla motgångar har uppfinnaren Tommy Lindvall inte gett upp.

Reporter katarina.hedström@sr.se
0498 - 20 32 42


Han vill ha bort de giftiga larverna
Sommaren 2004 var det stora problem med en liten larv på södra Gotland. Tallprocessionsspinnaren heter en insekt eller snarare en fjäril - som under sitt larvstadie kan ställa till det för oss människor. Larvens gift kan ge allergier och nu vill en sommarboende i Vamlingbo att myndigheterna agerar.

Reporter lars.eskelind@sr.se
0498 - 20 32 47


Harold Pinter-pjäs sätts upp på Bottarve
Två etablerade skådespelare från Dramaten och Stockholms stadsteater kommer till Gotland i sommar för att spela en pjäs av årets nobelpristagare Harold Pinter. Det blir stor teater vid lilla museigården i Bottarve längs ner på sudret.

Reporter lars.eskelind@sr.se
0498 - 20 32 47

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".