ETER fredag 16 december

Gotländsk uppfinnare stämmer Electrolux
120 miljoner kronor. Det är summan som den gotländske uppfinnaren Lars-Erik Jakobsson nu stämmer företaget Electrolux på. Anlednigen är att han anser att företaget har stulit hans uppfinning. Lars-Erik Jakobsson menar att Elextrolux har använt hans idé om ett böjt dammsugarrör som gör det lättare att städa under möbler.

Reporter patrik.widegren@sr.se
0498 - 20 32 48


Räddningstjänsten på Gotland
kan inte släcka en depåbrand

I söndags började det brinna i en stor oljedepå i England. Flera dagar tog det att få stopp på branden. Men det man undrar över är vad som skulle hända om oljedepån i Visby hamn skulle börja brinna? Jan Bejrum är räddningschef.

Reporter lars.eskelind@sr.se
0498 - 20 32 47


Sluteldat i Gotlandshem
Visst är det mysigt med en brinnande brasa i skymmningen när snöstormen viner utan fönstren. Det här brukar vara förunnat endast de som har ett eget hus men hos Gotlandshem har 70 lägenhetsinnehavare hittills kunnat elda i öppna spisar. Nu är det slut med det. Bertil Karlsson som bor på Stjärngatan ska få sin spis plomberad.

Reporter lasse.ahnell@sr.se
0498 - 20 32 31


Lättare att bygga på storsudret nästa år
Det har länge varit svårt att få bygga nytt på Storsudret.
Men redan nästa år kan det bli betydligt lättare - det tror i alla fall byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman (s). 
Tillsammans med boende i Gotlands fem sydligaste socknar diskuterar kommunen behovet av utveckling på Storsudret. En förutsättning är att fler bosätter sig där, både året runt och på sommarhalvåret - och då behöver de ju hus att bo i. Men hittills har det alltså varit svårt att få bygglov.

Reporter jonas.neumann@sr.se


Hur har Visby Ladies råd?
Basketlaget Visby ladies har i år värvat två nya spelare från Tyskland respektive USA och det kostar förstås pengar. Hur kan det komma sig att ladies som inte har så väldigt bra ekonomi kan ha råd att anställa två spelare? Vi frågade Ladies ordförande Ulf Jonasson och han beskriver klubbens ekonomi så här.

Reporter owe.jarlo@sr.se
0498 - 20 32 33


Slut för den här terminen
Under fredagen var det julavslutning på Folkuniversitetet i Visby för de som gått på dansutbildningen, tonsättarskolan, konstskolan och utbildningen i animation och experimentfilm i höst.

Reporter mika.koskelainen@sr.se
0498 - 20 32 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".