Bodil Carlberg möttes av en halvfull bassäng

ETER måndag 2 januari

180 000 liter badvatten ner i avloppet
”vem drog ur proppen”, det var en passande fråga i Roma i morse... Det var då som enhetschefen på Romabadet klev in på jobbet och möttes av en halvfull bassäng.

Vart tar allt vatten vägen? Vi frågade Leif Olsson som är förste drifttekniker på reningsverket söder.

Reporter patrik.widegren@sr.se


Datorstrul ger bokberg på bibblan
Jul- och nyårshelgen är ju för många bokläsningens högtid. Men just nu är det lite problem med datasystemet på öns bibliotek. Det går inte att ordna nya lånekort, eller söka efter författare och titlar. De böcker som lämnas tillbaka kan inte avregistreras eftersom datasystemet inte fungerar och därför kan inte böckerna ställas tillbaka på hyllorna.
På Almedalsbiblioteket i Visby växer bok-travarna bakom disken. Kjell Wikström är en av dem som brukar låna själv i datorerna, men det fungerar alltså inte idag.

Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Hon hjälper jordbävningsoffren i Pakistan
Den åttonde oktober inträffade ett jordskalv i Pakistan. Hjälporganisationerna räknar med att drygt tre miljoner människor fortfarande är hemlösa, och ännu idag kommer det nya skalv nästan varje dag. Från hela världen kommer det hjälparbetare och en av dem är gotländska Siv Gustafsson som arbetar som kock vid Räddningsverket. Här berättar hon om hur det är i Pakistan just nu.

Reporter lasse.ahnell@sr.se & lars.eskelind@sr.se


Hur ska fyrarna bevaras?
När ny teknik utvecklas inom navigation finns det ingen uppgift för landets fyrar längre. Men som ”symbolbyggnader” är de fortfarande värdefulla. Så värdefulla att Riksantikvarieämbetet vill att fler fyrar ska byggnadsminnesförklaras. Men Sjöfartsverket är inte lika glada - för bevarandet kostar förstås pengar. Riksantikvarieämbetet vill byggnadsminnesförklara 30 fyrar i landet, men Sjöfartsverket vill inte gå med på det - de kan gå med på bara sex stycken.
Robert Bennett på Riksantikvarieämbetet, berättar vad det kan innebära.

Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Detta var årets julklappar
Före jul brukar det ju utset vad som handeln tror ska bli årets julklapp. I år blev det ett pokerspel. Men nu är ju julhandeln över och vi vet hur det blev. Vi har ringt runt till handlare på Gotland och frågat vad de sålde bäst av i julhandeln.

Reporter lars.eskelind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".