ETER onsdag 18 januari

Hur ska det bli med vindkraften på Gotland i framtiden?
Den frågan diskuterades idag på ett möte bland myndigheter och vindkraftsintressenter på Gotland. Regeringen och även Gotlands kommun, vill att vindkraften ska byggas ut, men för att det ska kunna göras måste man komma runt de tekniska problemen som det här innebär...Lena Kulander på länsstyrelsen förklarar.

Reporter patrik.widegren@sr.se


Komplicerad historia bakom rederiskandalen
Igår kom beskedet att Destination Gotlands vd Sten-Crister Forsberg anhållits. Han och bolaget misstänks ha lurat till sig mer pengar från staten än vad bolaget hade rätt till. Forsberg kommer att sitta kvar hos polisen i en dag till och fler förhör ska hållas med honom.
Brottet som utreds är bedrägeri och det har enligt åklagaren varit så att bolaget har kallat ombyggnader av hamnarna för hamnavgifter och därmed lurat Rikstrafiken på omkring 25 miljoner kronor.
Men vad handlar det om?
Kommunen byggde om Visby hamn för att anpassa kinafärjorna när de kom. Kostnaden för den ombyggnationen tas nu ut av destination Gotland i form av hamnavgifter varje år. Summan är nu på ungefär 20 miljoner kronor per år. Hur mycket kostade då ombyggnaden när färjorna kom?
Vi hör Bertil Klintbom.

Reporter tommy.lundberg@sr.se


Bensinkrig - men bara i Visby
Det har startat ett bensinkrig i Visby. Statoil försöker sätta press på konkurrenterna genom att sänka bensinpriset med 50 öre litern. Men man sänker bara i stan.
Bensinen är idag 65 öre dyrare på Statoil i Roma än i Visby. Varför är det vara sådan skillnad i pris, det är ju samma företag?

Reporter tomas.ardin@sr.se


Studenterna får lägenheter
Igår berättade vi att det är lång kö för att få en hyreslägenhet på Gotland, men det finns undantag. Är man student så finns det lägenheter. Idag är det faktiskt så att det står tomma studentlägenheter i Visby.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Nu ska politikerna övertygas
Det finns ju en nybildad lobbygrupp som kämpar för att få billigare färjepriser till och från Gotland. Vägpris.nu kallar de sig och är idag i Stockholm för att träffa olika politiker för tre partier. Ted Ljungkvist är en av de som åkt till Stockholm.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Hur var det när rocken och popen kom till Gotland i mitten av 1900-talet?
Svaret på frågan vet en man som forskat i ämnet.

Reporter tomas.ardin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".