1 av 2
Många har dåliga däck på Gotland.
2 av 2
Nu ska brandskyddet i innerstaden bli bättre

ETER torsdag 19 januari

Dåliga däck på Gotländska bilar
Många gotländska bilar har gamla och dåliga vinterdäck. Vissa kör på däck som är 20-30 år gamla. Och trots att man på Bilprovningen vet att många gotlänningar kör på värdelösa och trafikfarliga däck kan man inte underkänna fordon med för gamla däck vid den årliga besiktningen.
Per Wretling som är platschef på Bilprovningen i Visby förklarar.

Reporter tomas.ardin@sr.se


Skadade sig på armeringsjärn - får inga pengar
Kommer ni ihåg Mattias Olsson? Killen som skadade sig när han dök rätt på ett armeringsjärn som stod upp från bottnen vid bryggan i Nisseviken i somras.
Han krävde då skadestånd av kommunen. Men nu säger kommunens försäkringsbolag att kommunen inte har något ansvar för olyckan, för stranden i Nisseviken är privatägs, även om kommunen har tagit på sig att sköta viss service på stranden. I den servicen ingår inte att undersöka eventuella faror på stranden, så Mattias Olsson får inga pengar.

Reporter patrik.widegren@sr.se


Antalet anmälda brott minskar
Antalet brott på Gotland minskar, det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet. Men det finns fortfarande viss brottslighet som ökar, till exempel inbrott i bilar.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


Beslut idag: Kommunen flyttar ut från innerstaden
Idag tog kommunstyrelsen bland annat beslutet att kommunen ska flytta ut från sina lokaler innerstaden.


Så ska innerstaden skyddas mot brand

En brand i Visby innerstad kan bli förödande när husen ligger så tätt och många av husen är gamla och inte alla gånger har det moderna brandskydd som finns på andra håll. Men nu ska det bli bättre. Brandingenjör Per Wikberg har hittat en lösning på hur skyddet ska bli bättre i innerstan.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Forskning till frukost
Hur har IT-samhället påverkat arbetsmarknaden, och arbetsplatserna? Den frågan diskuterades idag på den återkommande forskarfrukosten på almedalsbiblioteket.

Reporter Ulrika Uusitalo Fernholm


Filmvåren är här
Idag ska vårens filmer presenteras. Det handlar inte om de kommersiella biofilmerna på de största biograferna, utan de alternativa, lite smalare filmerna - det handlar om filmstudio. Tomas Ardin har tagit sig till biografens hjärta.

Reporter tomas.ardin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".