Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

Ökad välfärd - ökade klyftor

Publicerat fredag 2 juni 2006 kl 12.19

Trots att landets bruttonationalprodukt växer, så ökar den ekonomiska ojämlikheten i Sverige. Eter har speglat fattigdomen i dagens Sverige i en rad inslag. Här har vi samlat dem.

 

Den fattiga studenten
Fattigdomen ökar mest bland unga vuxna. Orsaken är högre arbetslöshet och att studiemedlet inte höjts i samma takt som reallönerna. 27-åriga studenten Anneli Berglund berättar om sin situation.


Många har inte råd att leva drägligt
Fler på Gotland får en större förmögenhet, men samtidigt ökar också antalet personer som lever under svåra ekonomiska förhållanden. Socialsekretaren Susann Serk har jobbat i över tio år. Hon har sett hur samhället stramats åt för för dem som lever i den ekonomiska marginalen. 


Att försörja tre barn på socialbidrag
Maria har tre barn hemmaboende. Idag lever hon på socialbidrag. Maria heter egentligen något annat.


En ”fattigpensionär” berättar
Antalet fattigpensionärer, alltså pensionärer som har så lite pengar att de av Socialstyrelsen räknas som fattiga, blir allt färre. Det beror bland annat på att allt färre av de yngre pensionärerna är berättigade till enbart folkpension. Men de finns fortfarande. Elsie i Slite är en av dem.

Vem är fattig och vad leder det till?
Enligt FN räknas en person som absolut fattig om den har mindre en en dollar om dagen att leva på. I ett sådant sammanhang blir så klart alla personer som Eter träffat otroligt rika.

Så vad är då fattigdom? Går den att jämföra och vad får den för konsekvenser? Sociologen Björn Halleröd och Monika Erwer, lektor i fred och utveckling, har helt olika svar på de frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".