ETER fredag 2 juni

Fattigdom - en morot?
Här kan du lyssna på den femte och sista delen i Eters fattigdomsserie. Under den här veckan har du bland annat kunnat höra Maria som lever på socialbidrag, pensionären Elsie och studenten Anneli Berglund - tre personer som av socialstyrelsen i Sverige räknas som absolut fattiga. Men vad är då fattigdom ? Går den att jämföra och vad får den för konsekvenser? Sociologen Björn Halleröd får frågan först.

Reporter karin.frimodig@sr.se


Arbetskläder
I veckan har det pratats mycket om de två kommunanställda som fick sparken för att de köpt kläder med kommunens pengar. De tyckte själva att det handlade om arbetskläder, men kommunen tyckte inte det - så de avskedades. Men kommunen fick sedan bakläxa av Arbetsdomstolen, det var fel att säga upp de två anställda beslutade Arbetsdomstolen i en dom i onsdags. Men vad är det som gäller inom kommunen när det handlar om arbetskläder? Vilka får och inte?

eter@sr.se


Utställning som skapar debatt
På länsmuseets fornsalen startar nu en utställning som handlar om kalkbrotten på Gotland. Ända sedan stenbrytningen började på ön har den varit omdiskuterad. Det är visserligen lönsamt att bryta sten, men det påverkar också det gotländska landskapet. Utställningen är gjort för att skapa reaktioner, medger Sara Eliasson som ligger bakom den.

Reporter karin.frimodig@sr.se


Lummelunda - mer än en grotta
Området omkring Lummelundagrottorna och bruket ska utvecklas ytterligare som besöksplats, men inte bara det, området ska dessutom bli kunskapscentrum i sommar. En utställning från Fenomenalen ska lära folk mer om kroppen och sporten.

Reporter karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".