ETER måndag 17 juli

Onödig oro i Rone
I november förra året tätnade trafiken över Gotland. Då skapades en sorts motorväg i luften mellan Europa och Asien. I Rone rapporterar folk att det här har gjort att det blir mer och mer moln däromkring. Men klimatforskaren Markku Rummukainen menar att det inte alls är säkert att det blir mer moln av det här. 

Reporter lars.eskelind@sr.se

Gå och stå utan värk
Sommartid handlar det mycket om att gå och stå.Man går omkring och strosar på stan, stannar till och kollar på en artist, en utställning eller teater.Man går och står och står och går....och man får ont i ryggen.Hur ska man göra för att få mindre ont? Eter har träffat naprapaten Fredrik Malmenfelt.

Reporter razmus.nyström@sr.se


Torkan orsakar bevattningsförbud
Det var länge sedan det kom ett ordentligt regn, och det sätter sina spår på grundvattnet också.Nu börjar kommunen att bli orolig över vattentillgången, från och med i morgon införs det allmänt bevattningsförbud över hela Gotland. Eter har tagit sig till vattenverket i Visby för att ta reda på mer vad det innebär.

Reporter tobias.barle@sr.se

Nordkalk vill bryta mera kalk
Företaget Nordkalk vill skapa ett nytt brytningsområde i Bunge, men det motsätter sig grannarna och naturvännerna i närheten. För företaget gäller det att övertyga bestämmande myndigheter att området inte är så viktigt ur naturhänseende. Företaget har redan lagt ner ett par miljoner kronor och mycket tid och kraft för det här.

Reporter karin.brindt@sr.se

Eter kollar läget på Donnersplats
Under sommaren kollar Eter läget på olika ställen på Gotland. Idag kollar vi in Donnersplats.

Reporter tobias.barle@sr.se