ETER fredag 25 augusti

Så hanterar kommunen hot mot politiker
De gotländska politiker är relativt förskonade från hot och våld, men det gäller att vara förberedd, säger Håkan Wibom som är säkerhetsansvarig i Gotlands kommun.

Reporter patrik.widegren@sr.se

 

Kompromissandet kan löna sig i längden
Nu för tiden är det sällan ett enda parti får tillräckligt med röster för att bestämma helt själva. Ofta får många åsikter och ideologier samsas om makten i olika koalitioner. För små partier kan det här vara samarbeten som ger möjlighet att få fram sina åsikter, samtidigt som det är lätt att försvinna i mängden. Bror Lindahl från folkpartiet som just nu har fyra mandat i kommunfullmäktige var med under förra mandatperiodens borgerliga koalition där kompromissande var en del av vardagen.

Reporter helena.sannemalm@sr.se

 

Unga röster lockar partierna till skolan
På Gotland finns i år mer än sexhundra artonåringar som har rösträtt och det gör att intresset från de politiska partierna att få komma in till skolan och träffa gymnasister är stort. För när förstagångsväljarna är så många som i år, kan några hundra röster spela stor roll för mandatfördelningen. Bernt Andersson som är ämnesansvarig för samhällskunskap på Richard Steffengymnasiet säger att viljan är stor från partierna att få träffa eleverna.

Reporter mika.koskelainen@sr.se

 

Återupptäckt bagge trivs i skiten
Kanske handlar det om årets comeback? Den lilla dyngbaggen oxhorndyveln hade inte synts till sedan 1956. Men en dag i somras syntes den igen och nu har man hittat ett tiotal oxhorndyvlar på ett ställe på Storsudret, berättar insektskännaren Håkan Ljungberg.

Reporter mika.koskelainen@sr.se

 

Nu är studenternas designprojekt klara
Åtta studenter har under sommaren arbetat med projekt för att med hjälp av design ändra och förbättra och skapa nya olika miljöer på Gotland. Uppdragen har bland annat handlat om att göra torget i Slite mer levande eller konstruera en dörr som är lättare för äldre att öppna. Linus Godé som läser till arkitekt vid Chalmers Tekniska Högskola har varit projektledare  projektet som handlar om att bygga ett visst äldreboende i Katthammarsvik.

Reporter karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".