ETER torsdag 28 september

Snyggaste lammhuset på ön får stå kvar
Den ligghall för lamm som byggts i Norrlanda får vara kvar.   
Flera privatpersoner har protesterat mot ligghallen som byggs i närheten av Liste ängar och även länsstyrelsen har motsatt sig bygget eftersom det uppförts på ett fornlämningsområde. Men länsstyrelsens jurister har kommit fram till att man inte kan stoppa bygget så länge ligghallen enbart används till lammen. De boende i området menar däremot att huset så småningom kommer att bli boningshus.  

Reporter tomas.ardin@sr.se

Svårt att vara journalist i Ryssland
Att jobba som journalist är lite olika svårt i olika länder. I vissa länder har staten total kontroll av allt som får sägas eller inte. Ett exempel är Ryssland där president Putin och maktborgen Kreml stärker kontrollen över medierna och i praktiken nu styr de tre viktigaste tevekanalerna och de flesta tidningarna. Eter har träffat frilansjournalisten Alexy Kulik från Kaliningrad för att ta reda på hur han ser på situationen.

Reporter jon.pelling@sr.se
 

Rädda barnen räknar ihop sommarens skörd
När Romateatern har föreställningar i Roma brukar det finnas insamlingsbössor som samlar in pengar till Rädda barnen och varje år brukar organisationen få in runt 150-160 000 kr till barnen. Idag har Rädda barnen räknat ihop sommarens skörd.
Men nästa höst, finns det några pengar till Rädda barnen då?

Reporter tomas.ardin@sr.se

Gamla anteckningar viktiga för Röda korset
Fredrik Holmgren hette en man som var med och organiserade hjälp till dem som satt i koncentrationslägren, han hjälpte estniska båtflyktingar som kom till Gotland och fixade ambulanstransporter till finska Karelen. Han förde anteckningar på allt han gjorde och nu 60 år senare har Röda korset samlat ihop de anteckningarna som ska berätta en del av hans historia.

Reporter tomas.ardin@sr.se

Barns liv i centrum
Idag stod barnen, eller i alla fall forskningen om barns liv och historia i centrum. Högskolan ordnade nämligen en temadag i ämnet barnkulturforskning i Norden. En av föreläsarna var Anne Banér, konsthistoriker och forskare från centrum i barnkultur vid Stockholms universitet. I Eter förklarar hon varför det är så viktigt att lyfta fram barnens historia.

Reporter karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista