Recept på svenska

Ett tips från coachen innan du börjar laga denna fantastiska middag.

  1. Se till att du har alla råvaror samt utrustning redo.´
  2. Läs igenom receptet noggrant.
  3. Ta på förkläde och tvätta händerna.
  4. Nu är du redo!

Receptet är beräknat för 4 personer och råvarukostnaden är cirka 100 kronor.

Lycka till!
Kom ihåg; Mat är det roligaste som finns.

/ Johan Laiti

Kycklingballotine serverad med dragonskum, palsternackspuré, sockerärtor, skogschampionjoner, och steklökar.

Till KYCKLINGBALLOTINE behöver du:

  • En hel kyckling
  • Dragon
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Börja med att stycka ur kycklingen. Först låren, sedan vingarna (spara låren och brösten tillexempel lunch dagen efter) och till sist brösten.
  2. Gör ett snitt i mitten av kycklingen och vik upp den.
  3. Fukta arbetsbänken med vatten och lägg ett ark med plast eller aluminiumfolie.
  4. Lägg kycklingen i mitten längst ner mot kanten hacka dragon blad från två kvistar och strö över längs kycklingen, salta och peppra.
  5. Vik sedan över folien och forma till en ballotineform (till formen av en korv). Försök få ut så mycket luft som möjligt, knyt sedan på båda sidorna så den håller formen.
  6. Baka av i ugnen på 100 grader tills det att kärntemperatur är 65 grader (använd en sticktermometer).
  7. Innan servering tar du bort folien, salta och peppra på ut sidan och stek den i smör runt om så den får en gyllenbrun färg. Skär sedan skivor och lägg upp.

Till KYCKLINGFOND behöver du:

  • 2 morrötter
  • 1 vitlök
  • 1 charlottenlök
  • Kycklingkroppen
  • 3 kvistar dragon
  • 3 dl vittvin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • Citronjuice
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Dela löken, vitlöken och morötterna på mitten och lägg dem sedan på en plåt tillsammans med kycklingkroppen. Ha i ugnen 30 min.
  3. Lägg allt i en kastrull och tillsätt vinet och dragonen - reducera bort hälften.
  4. Tillsätt sedan grädden och mjölken sjud i 15 minuter och sila sedan. Smaka upp med salt peppar och citronjuice. Innan servering koka upp och mixa med mixer stav för att få in lite luft.

Till PALSTERNACKSPURE behöver du:

  1. 2 palsternackor
  2. 0.75 dl grädde
  3. 0.75 dl mjölk
  4. Citronjuice
  5. Salt
  6. Peppar
  7. Skala palsternackorna och dela ner dem i mindre bitar.
  8. Koka palsternackan tills de är mjuka.
  9. Sila av vattnet och tillsätt grädde och mjölk.
  10. Mixa sedan till en slät pure med mixerstav eller mixerkruka
  11. Värm på innan servering smaka av med salt, peppar och citronjuice.

SOCKERÄRTOR

  • 150 gram sockerärtor
  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Strimla ärtorna på längden och koka den sedan i 1 minut.
  3. Häll av vattnet och servera.

STEKLÖKAR

  • Cirka 10 små röda steklökar.
  1. Skär bort roten och toppen på löken, dela sedan den på mitten och ta bort skalet.
  2. Ta bort det översta lagret av löken och kärnan.
  3. Stek dem i olivolja på låg värme i cirka 3 minuter innan servering.

SKOGSCHAMPINJONER

  • 4 stora champinjoner.
  1. Borsta bort eventuell jord.
  2. a bort en liten bit av roten, dela varje svamp i fyra delar.
  3. Salta och peppra och stek dem i smör i ca 1 min innan servering.

Hoppas det smakar!