Gränslösa bloggen

Det blir lättare att bara flyta med

Inte konstigt att världen är full av skit. Inte det minsta konstigt att människor runt om i världen spår jordens undergång, gång på gång på gång. I denna värld handlar det om att duga, om att vara ett felfritt exemplar av Homo Sapiens Sapiens.

I denna värld breder en sjuk materialism ut sig och slukar mänskligheten i sitt svarta gap. Och här står vi nu, meter från att falla ner och undrar var all ångest i livet kommer ifrån? Varför livet känns så fruktansvärt meningslöst? Här står vi och värmer plattången för att spendera nästkommande timma i badrummet, för att duga. Här står vi i kassan på klädbutikerna och överkonsumerar kläder, för att duga.

Tur är väl att shoppingkassarna är gjorda i 100 procent återvinningsbart material, så man i denna kamp om att duga åtminstone får fylla sitt ego med duktighet. Här sitter vi på Internet 13 år gamla och bedömer nakna människokroppar, vi tycker om bröst- och läppförstoringar samt ett midjemått under 40 centimeter, för det duger.

Här sitter vi och gråter över den oromantiska pojkvän som vi helt själv valt bland sju miljarder människor. Han kunde inte anstränga sig att passa in på varenda punkt som den perfekta pojkvännen. För den perfekta pojkvännen, han är ett mindfreak och kan läsa sin kvinnas tankar, för han duger.

Aldrig skulle det falla denna värld in att ta ett ögonblick och lära känna sig själv. Att lyfta fram sig själv som står och gömmer sig bakom detta IKEA-hem med fondväggar och glada bilder på barnen. För det blir lättare att bara flyta med i denna lika skitfyllda flod som Ganges. Med handen på hjärtat står vi och visar vår duktighet under Earth Hour och kör till och från jobbet i vår nya superklimatsmarta bil, som vi naturligtvis byter till en nyare varje år.

Icke att förglömma de tiotal 100 procent återvinningsbara plastpåsar som vi varje dag släpar hem. Vi är maskiner som gör varje ny dag identisk med den förra, för att duga. Vi är bror duktig och alla älskar vi självömkan. Här sitter vi i vårt felfria palats och gråter när en släktings-kompis-kompis omkommer i en naturkatastrof. För att sedan konstatera att man kanske borde tänka lite mer på miljön. För det är ju så uppenbart att det är miljön och inte vårt enorma, vidriga ego som slår oss på käften med en tsunami.

Kram från Tanja!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista