1 av 2
Katrin Lindehag on ilonen ette hän viimeviithoon sai avun. Kuva: Eva Kvist
2 av 2
Toimintajohtaja Pajalan siukkatuala Iris Rönnqvist valittaa ette näin on käyny. Vasemalla: Johtava lääkäri Thomas Schimke. Kuva: Eva Kvist / Sveriges Radio

Fick hjälp efter två år och många ambulansresor

Katrin Lindehag, 25, i Pajala drabbades av plötslig yrsel, andningssvårigheter och svimning titt som tätt. Det blev många ambulansresor till Pajala vårdcentral där man inte kunde hitta vad som orsakade problemen. Hon fick träffa olika läkare under sina akuta besök och de gav henne olika bedömningar och råd. Nyligen, två år efter första svimningen, sökte hon hjälp på ett privat läkarhus på annan ort där man relativt snabbt kunde konstatera att det var lågt blodtryck som låg bakom problemen. Hon fick rådet att motionera, vilket var tvärt emot de råd som hon fått i Pajala. Idag är problemen borta och hon behöver inte oroa sig längre.

Verksamhetschef för Pajala vårdcentral Iris Rönnqvist beklagar det som skett och säger att deras stora problem är att det inte finns fasta läkare.

Thomas Schimke är medicinskt ansvarig läkare på Pajala vårdcentral och svarar på frågan hur det är möjligt att olika läkare kan göra så olika bedömningar av patientens tillstånd trots att symtomen är de samma.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista