Familjen ger mig hopp

Familj. Begreppet omfattar idag en rad olika konstellationer av människor. Allt från singelföräldern med sina barn, till regnbågsfamiljer och singelhushåll där de närmsta vännerna utgör familjen. Idag handlar familjen inte längre bara om den stereotypa kärnfamiljen eller blodsband. Idag handlar familjen om de som står dig närmast, som alltid finns där, oavsett kompisen, adoptivmamman eller fosterpappan.

Alla människor har rätt att bli älskade och få uppleva trygghet. Ett barn som växer upp i en familj där man stöttar och stärker varandra, där trygghet är en självklarhet och kärleken villkorslös kommer bli en vuxen med god självbild. Ett barn som växer upp med vuxna oförmögna att ta ansvar, i missbruk eller skadliga förhållanden behöver desperat den där tryggheten som för många av oss är självklar. De vuxna, de familjer som kliver in och tar ansvar för barnet utan trygghet, utan familj, är fantastiska. De ungdomar som vuxit upp under dessa svåra förhållanden kan ha tillitsproblem och en inre frustration som byggts upp under åren. Att som familj och vuxen inte ge upp, utan fortsätta kämpa för att visa på den godhet, den trygghet och kärlek som faktiskt finns, är otroligt starkt. Och trots vår ofta så hårda och kalla värld, finner jag där ett hopp om mänskligheten.

/T

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".