Foto: Jenny Styrman.

Variation ger skärpa

Alla föräldrar önskar det bästa för sina barn. Hälsa, lycka, vänner, framgång och kärlek. Man vill se rötterna fästa bland träden i skogen och stammen växa i all evighet med ståtliga förgreningar efter livets val och vägar. Man vill se förändring och mognad, en egen individ. Vad man inte vill se, är ett träd på en tom äng med en ensamhet växande runtom sig och med grenarna i marken istället för i skyn.

Idag kan vi med teknikens hjälp förutspå mycket av livets framtid redan i fostervattnet. Den fria aborten är något jag är stolt över och inte på något sätt vill ifrågasätta. Dock går tankarna till bruket av denna frihet. Är det samma sak att abortera bort ett barn med Downs syndrom som att ge upp en oönskad dotter för en välkomnad son. Är en abort av en viss typ av människa, flicka eller pojke, sjuk eller frisk, ett avståndstagande ifrån någonting man anser vara mindre bra, mindre värt att få finnas? Är en graviditet ett lotteri där en oväntad vinst är en oönskad en?

Känner man att man inte kan eller vill ta hand om ett barn med speciella förutsättningar, då är det så och då ska det få vara. Vad som däremot kan bli konsekvensen av ett ständigt strävande efter det starkare, det friskare, det bättre, är en förminskad förståelse för det avvikande. Ett samhälle där de svaga blir färre och förlorar. Ett sådant samhälle blir till slut inget samhälle alls för att förståelsen och gemenskapen inte längre går hand i hand. Detta, bara för att alla skulle vara som alla andra.

Jag förstår att det krävs mycket energi för att ibland orka hålla igång vardagen för någon som inte klarar av det på egen hand. Alla föräldrar till alla sorters barn går på tomma batterier och delar en rädsla för sitt barns framtid. Varför då skilja på barn och barn, när kärleken för varandra är densamma trots vardagens olikheter?

Ta hand om er,
Jenny

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".