Foto: Scanpix.

Länge leve dammråttan!

Allergi är en typisk folksjukdom för oss västerlänningar. Det är lite av ett i-landsproblem. Vi har det lite för bra. Isoleras från de värsta bakterierna, den värsta smutsen. Under de senaste hundra åren har allergierna ökat stadigt i västvärlden. Främst allergier mot pollen, mat och djur.

Jag träffar fler och fler personer med olika typer av allergier. Men en person som jag aldrig glömmer är en rullstolsburen tjej på en plats i världen där jag jobbade som servitris. Hon var en av mina stamkunder och rullade alltid glatt in vid samma bord och beställde samma mat. Kycklingfilé och pommes frites. Och en vatten. Hon berättade för mig att hon hade så svår matallergi att det knappt fanns något kvar för henne att äta. Och hur svårt det var att hitta en restaurang som serverade henne.

Så vad är det då som hänt under de här hundra åren med ökade allergier; med allergier som blir allt svårare och komplicerade?

Vi människor har inte ändrats på mycket länge. Men världen har ändrats. Vi har utvecklat transportmedel, maskiner och tillverkning. Vi har utvecklat sjukvården, mediciner och forskningen. Idag lever vi i ett samhälle där det är ovanligt att dö av en sjukdom. Infektionssjukdomar och andra svåra sjukdomar är på nedgång. Hemmet är rent och luktar Ajax, Mr Muscle och dammsugare. Under förkylningstider står en handsprit med pump på varje toalett. Immunförsvaret behöver inte jobba. Vi har det för rent.

Forskning visar att det finns tre skyddsfaktorer mot allergi: fattigdom, många syskon och uppväxt på en bondgård.

Jag har bara ett syskon, uppvuxen i ett villakvarter och kommer från en vanlig Svensson-familj. Jag är inte allergisk. Men kanske det hjälpte att sticka in huvudet i kusinens kaninbur varje dag, vägra låta mamma och pappa dammsuga Barbie-huset och Lego-staden och släpa runt på mitt lilla syskon som älskade att leka i allt som var kletigt och smutsigt?

Så nästa gång dammråttorna bygger bo under soffan; lägg upp benen och låt dem bo där någon dag extra. Det finns roligare saker att göra än att dammsuga. Och så får ju immunförsvaret sin träning. Prosit!

/T

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista