Elina Isaksson Kruukka
Elina Isaksson Kruukka
Meän krönikööri

Elina Isaksson Kruukka: Sauna oon fantastinen paikka missä oppia tuntheen toisen ihmisen.

Sauna
4:20 min

Sitter och funderar på bastun. På hur många timmar och kvällar jag har spenderat där. Ibland ensam, ibland med vänner och ibland med familj. Och jag tänker på hur lättsamt det alltid känns när man sitter i bastun, även om man omges av människor man inte känner så väl. Alla är alltid så avslappnade, och samtalsämnena tar nästan aldrig slut. Jag tänker mig att det handlar om nakenheten. Att man sitter där tillsammans, lika nakna, alla på samma nivå.

Jag tänker speciellt på en kväll då jag hamnade i bastun med min svärmors kompis dotter, en kvinna som jag aldrig hade träffat förut. Även om vi hade ganska lite gemensamt och var nya för varandra, hade vi inga problem att hitta samtalsämnen där i ångan. Jag tror till och med att vi ojade oss över Donald Trump tillsammans. Ja… jag tror att bastun har varit och är ganska viktig för mig. Det har alltid varit en social plats där jag har kunnat samla mina vänner och dessutom där jag lärt känna nya. Och jag kan tycka synd om dem som inte vuxit upp i den tornedalska bastukulturen, för det är faktiskt en magisk plats att lära känna någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".