Elina Isaksson Kruuka feminismistä
Elina Isaksson Kruuka feminismistä Foto: Elina Isaksson Kruuka
Meän krönikööri

Elina Isaksson Kruukka: Självklart är jag feminist. / Tietekki olen feministi

4:33 min

Jag har många gånger fått frågan ”menar du att du är feminist?” och för mig är svaret givet. Självklart är jag feminist. Självklart vill jag att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter i livet. För mig känns frågan nästan onödig, varför skulle jag inte vara feminist? Men det konstiga är att människor faktiskt förvånas över mitt svar. Lite som om jag sagt att jag hatar män och önskar att alla ledare världen över var kvinnor. Hur gick det så här fel? Hur kommer det sig att folk på allvar tror att feminism fötts ur manshat? Det borde ju vara självklart att alla människor förtjänar samma rättigheter. Att din kön inte borde få bestämma om du får gå till skolan, hur du ska klä dig, vilken lön du får och tusen saker till.

Problemet är kanske att vi här uppe i norden inte ser verkligheten, eftersom vi bor i världens mest jämställda länder. Vi fattar inte hur det är att leva på platser i världen där kvinnors åsikter inte räknas, där föräldrar gifter bort sina unga flickor innan det är vuxna, där små tjejer inte får gå till skolan bara på grund av att det är födda med ”fel” kön. Och när jag försöker förklara allt det här för människor som menar att de inte är feminister, föds ofta frågan ”men om det handlar om jämställdhet, varför heter det feminism?”. Åter igen är svaret för mig självklart. Om det genom historien hade varit män som setts som de svaga könet, om män misshandlats och våldtagits av kvinnor, om män idag haft lägre lön, då hade det ju inte hetat feminism. Då hade det säkerligen kallats maskulinism. För då hade ju kampen handlat om att göra män lika mycket värda som kvinnor. Precis som feminism handlar om att ge kvinnan det värde mannen i vårt samhälle redan har.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista