Josefina Paulsson & Jonas Åkerlund - Foto Mats Einarsson, SR
Josefina Paulsson & Jonas Åkerlund - Foto Mats Einarsson, SR

Med jämställdhet som mål

Om vi även räknar in de 22 % av låtarna som är instrumentala så har dock P2 Världen en bit kvar till jämställdhet. Den senaste räkningen visar att under 2 månader (25 nov 2014-25 jan 2015) så hade män huvudrollen i 52,1% av låtarna, kvinnor huvudrollen i 35,8% och i resterande 12,1% delades huvudrollerna mellan män och kvinnor.

Så här arbetar vi för att göra P2 Världen jämställt:

1. Vi har tilldelat de tusentals låtarna på vår server ett nytt attribut: man, kvinna eller mixat.

2. Vi har dragit ner antalet låtar på servern med män i ledande roller och skruvat upp antalet låtar med kvinnor och mixade ensembler.

3. Vi har programmerat den stora matris som föreslår mixningarna att lika ofta försöka välja musik av kvinnor och mixade ensembler som musik med män i förgrunden.

4. Innan vi redigerar de föreslagna mixningar låter vi datorn färgmärka alla låtar med genus. Då kan vi direkt se om något blir för skevt och att allt mixas fint både musikaliskt och genusmässigt.

5. När vi beställer / lägger in nya låtar på servern försöker vi dagligen att aldrig släppa genusfrågan. Annars blir utbudet snabbt mansdominerat igen. Det är nämligen vad som ständigt händer i musikbranschen när ansvariga inte håller frågan aktuell vid varje litet beslut.

- Gillar ni vårt arbetssätt?
- Finns det mer vi kan göra som vi inte tänkt på?

Lämna gärna synpunkter här - eller på Facebook

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".