Svar till Björn Johanneson om hård musik

Hej Björn!

Tack för ditt vänliga, oroliga mejl till P2 Världen, vad synd att du inte riktigt gillar vad hör! Jag är den som mixar kanalen numera och ska försöka svara dig så gott jag kan.
Om vi börjar med hur vår beställning ser ut så lyder den:

UPPDRAG
P2 Världen är ett mycket varierat musikflöde som har formen av en resa genom olika musikaliska kulturer, genrer och uttryck. Ramen är det sammanfattande begreppet världsmusik. Kanalen är kulturförmedlande och riktar sig till en musikintresserad publik.

Min kommentar:
Det finns alltså en förväntning på att kanalen ska vara mera varierad än förr, med större dynamik, flera genrer och uttryck och kanske framförallt bjuda på musik från fler länder och regioner än tidigare. T ex USA var dominant i kanalen tidigare med musik som inte direkt var världsmusik (soul, disco, funk osv), enskilda länder dominerade stort i vissa världsdelar (t ex Mali i Afrika) och vissa regioner och världsdelar som Oceanien och många sydamerikanska och asiatiska länder saknades.

Dessutom har vi uppdrag att nå en yngre publik än tidigare och att bli jämställda (vilket vi är sedan 2015 vad gäller sånginsatser).

För att uppnå de nya målen behövde vi plats för många nya artister, varför vi har bl a dragit ner antalet låtar för länder och artister som hade extra många låtar på servern, plockat bort sönderspelade låtar och låtar som hörs mycket i andra radiokanaler. P2 Världen ska vara en unik kanal där alla ska kunna upptäcka helt ny musik, gärna av okända artister.

DITT EXEMPEL
Vad är det då för nya låtar som du reagerat på? Jag börjar med den du anger: Tjupurru - Stompin' Ground

Ett av de större länder vars världsmusik nästan saknades i kanalen var Australien. Tjupurru är en australisk artist som tar uråldrig folkmusik in i den nya tidsåldern och det lite fel om den musiken inte fick höras i en världsmusikkanal bara för att den upplevs som hård.

Stomping ground” är inte bara en låt, det är framförallt en folkdans som sannolikt är en av de äldsta på jorden, där utövarna närmast i trance dansar runt på marken barfota medan de stampar på jorden i takt med musiken. Detta finns filmat i musikdokumentärer och är djupt gripande och drabbande att se, då det är så fint och samtidigt en helt utdöende tradition. Rekommenderas.

Jag förstår att musiken kan uppfattas som ovan för västerländska öron, den är ganska hård och därmed inte så behaglig.
Men aboriginfolken är de äldsta på jorden och jag tycker absolut låten med sin historia och betydelse har sin plats i kanal som ska vara ”mycket varierad”. Jag motser gärna dina invändningar i detta! Här finns mer att läsa:

http://yourstorypodcast.com/2009/05/your-story-ep-37-tjupurru-didjeribone-facebass-music-and-heritage-rediscovered/

FLER ARTISTER
Jag vill gärna fortsätta den här intressanta diskussionen med dig och listar här några fler artister som skulle kunna passa in på din beskrivning. Bekräftar gärna vilka artistnamn / låtar som du tycker borde plockas bort, och komplettera gärna:

Songhoy – ny, hård ökenblues från Mali
Tom Waits – världsartist som numera smutsat ner sin blues på allvar
Jambinai – koreansk postrock med folkmusikalisk grund
Egschiglen – mongolisk galopptrance
Dva – tjeckisk avantgardepop på folkinstrument
Nadya – ung svensk-iransk sångerska och flyktning, om rasism och fördomar framför en massiv ljudvägg
M.I.A. – brittisk-sri lankesisk sångerska och rappare, reflekterar t ex över flyktingströmmar i hiten ”Borders” och samarbetar med indiska världsmusikproducenten A R Rahman (världens ledande skivartist)

Det här var ett första utplock, du kanske har reagerat på helt andra artister. Berätta gärna mer om din upplevelse av P2 Världen och återkom – dina synpunkter är viktiga för oss!

Du kan alltid följa oss och diskutera vidare på facebook.com/p2varlden. Men framförallt: Tack att du lyssnar på P2 Världen!

Vänliga hälsningar
Per  

 

Ok Per, först får jag tacka för ett utmärkt fullödigt svar och sedan får jag citera GW. Jag hör vad du säger, men:

Under sin verksamhetstid har programmet byggt upp ett förtroendekapital och en image. Om nu jag noterar att karaktären och harmonierna ändrats något i programmet så kanske fler märkt samma sak.

Jag tyckte alltså att det var ett huvudargument för just det programmet, att det var softa, suggestiva och spännande låtar i mixen. Så var försiktiga bara så det inte blir för mycket vanlig gapig P3 -soppa av det hela.

Lycka till

/B

 

Hej igen Björn!

Vad trevligt att du återkommer!

Jag tar dig på orden och lovar att det inte kommer att låta ”gapig P3-soppa” om P2 Världen så länge jag är kvar som ansvarig.
Du är inte den ende som har kritik mot kanalen, och som jag skrev uppskattar vi kritik extra mycket - det skärper oss i arbetet. Men ni är fåtaliga jämfört med våra fans få vilket kan ses i våra löpande sammanställningar av lyssnarreaktioner:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2619&grupp=20265&artikel=6411925

Och jag lovar att fortsätta leta upp nya, softa, suggestiva och spännande låtar och mixa in dem, det är ju det som roligast med jobbet!
Önskar en härlig sommar med mycket musik!

Per

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".