Svar till Lars-Erik om pk-musik

"Hej Lars-Erik!
Tack för ditt både vänliga och uppfordrande mejl till P2 Världen efter gårdagskvällens mix! Och då det är jag som ensam mixar P2 Världen dygnet runt, tackar jag både för din fina eloge för mixen igår, och ska försöka svara på din kritik mot andra ingredienser i kanalen.
Du skriver:

”Och till din kollega som älskar kletchmer, kul zigenarmusik (eller vad det heter på modern pk-svenska) och nya svenska banala feministiska visor: SKÄRPNING!”

ÄLSKA
Att professionellt mixa och skapa dagens och framtidens musikradio handlar inte om vad vi producenter ”älskar” som du skriver, utan att professionellt välja ut den musik som håller konstnärlig nivå och kommer att framstå som högsta kvalitet i många år framöver. Som du kanske märkt mixar vi också musik från så långt tillbaka som 30-talet i P2 Världen, verkligt god musik har ingen ålder.

P2 Världen, liksom allt annat SR-utbud styrs av beställaren, i detta fall P2-chefen Elle-Kari Höjeberg som årligen anger hur kanalen ska låta och vad den ska innehålla. Den beställningen styr hur jag väljer ut och mixar de många tusentals låtar vi spelar i P2 Världen, varav en del hörts i kanalen ända sedan starten 2002.

KLEZMER OCH BALKAN
Du reagerar mot att vi även spelar judisk klezmer och romsk musik från Östeuropa och Balkan, det du kallar ”kul zigenarmusik”.
Dessa genrer är en rik mylla av fantastiskt folk-, dans- och världsmusik med djupa rötter och tentakler ut över stora regioner i världen. Musik som vi menar har en lika självklar roll i P2 Världen som musiken från Afrika, Sydamerika, Arabvärlden, Asien osv. Det vore egendomligt om den skulle lyftas ut ur flödet för att den är ”pk” som du skriver (vad nu det är). För oss är dessa genrer i så fall lika ”pk” som allt annat vi mixar – men du kanske tänker annorlunda?

FEMINISTVISOR
Till sist reagerar du mot vad du kallar ”nya svenska banala feministiska visor”.
Jag är inte helt säker på vad du syftar på här, t ex förekom såväl HBTQ-artisten Nina/Nino Ramsby och den feministiska samiska artisten Maxida Märak i den mix igår som du gav en så vänlig eloge. Kanske du kunde ge oss några exempel på låtar som reagerat negativt på, så jag förstår bättre?

Men allmänt kan jag svara att det ingår i beställningen att kanalens utbud ska erbjuda ett mycket varierat musikflöde i form av en resa genom genrer, kulturer och uttryck, erbjuda en mångfald av röster och musikaliska perspektiv, ha en jämn könsfördelning, vara lika tillgängligt för kvinnor som för män, och präglas av en medvetenhet om att landets befolkning har skilda förutsättningar, levnadsvillkor och bakgrund. SR P2 vill också få nya unga lyssnare att upptäcka utbudet.

Att då utesluta vissa låtar från vår tid för att de har som du skriver ”banala feministiska” texter är svårt, då feminism är en viktig del av hur unga svenska musiker idag uttrycker sig. Som jag skrev ska kvinnor känna sig lika välkomna som män, och att då utesluta låtar av unga kvinnor skulle strida mot beställningen.
 
Att P2 Världen verkligen uppskattas av kvinnor är ostridigt. Vi har t ex en viss övervikt av kvinnor som gillar kanalen på Facebook, vilket är ovanligt i musiksammanhang. Jag är glad att få ha varit med och åstadkomma detta, men står öppen för att vi ändå tänker fel ibland.
 - Så återkom gärna med en tydligare kritik av vad det är för låtar du vill att vi ska lyfta ut!

Oj, det blev lite långt detta, så tack om du orkat läsa ända hit. Jag hoppas detta svar ska kunna bidra till din förståelse över hur kanalen skapas och att du ska känna dig varmt välkommen tillbaka med svar och nya synpunkter. Tack för ditt bidrag, dina synpunkter är viktiga för oss!

Tack att du lyssnar på P2 Världen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista