Svar till Helen Fries om musikval

Hej Helen!
Tack för mejl, vad kul att du lyssnat så länge på P2 Världen - och tråkigt att du tycker det blivit sämre på sistone! Så kan vi inte ha det, så detta måste utredas. Först vill jag svara på dina frågor:

 - Nej, det är samma producent som mixar P2 Världen dygnet runt sedan 2012, nämligen undertecknad.

 - Och ja, det är inte meningen att det ska låta olika mellan t ex natten och dag, däremot kan det vara stora skillnader mellan olika timmar. Men de skillnaderna är inget som återkommer, varje mix är unik.

DYLAN OCH COHEN
Sedan måste jag be om ursäkt om det blev för mycket Dylan och Cohen här i vinter, det är mitt fel och det fick även negativa inverkningar på den jämställdhet som annars utmärker kanalen. Att jag skruvade upp andelen låtar med dessa herrar beror förstås på att Dylan som första sångbaserade poet i historien vann Polarpriset och att Cohen gick bort.

Men häromveckan vecka skruvade jag ner andelen låtar igen med dessa herrar då dessa händelser blivit mer inaktuella, och det bör höras nu. Du är visserligen den enda lyssnare hittills som anmärkt på saken, men det ska alltså vara åtgärdat nu.

SOUND
Vad gäller musikutbudet i övrigt, och din kritik mot att det skulle ha blivit monotont och slätstruket, så skulle jag behöva mer veta mer för att förstå. Själv lyssnar jag många timmar per dag (när jag inte mixar) och tycker det ofta är ett himla drag. Men inte alltid förstås, det skulle bli för tråkigt.

Vår mening är att denna typ av dygnet-runt-kanal med tusentals artister från hela världen (antagligen unik på internet vad jag kunnat utröna) behöver vara maximalt varierad för att tilltala så många som möjligt och aldrig bli enahanda. Så mitt mantra är att ge plats för allt från det sorgsnaste långsamma sånger till den mest galna, glada och snabba musik - och allt däremellan.

Vi kodar också alla låtar efter tempo, stämning osv så att vi ser att vi får full bredd på dessa parametrar. Och vi lägger löpande in närmare 100 nya låtar varje månad för att få så stor variation som möjligt. Om inte detta hörs när du lyssnar, så har jag/vi misslyckats!

FRÅGOR
Så det jag skulle behöva veta av dig är:
1. När på dygnet brukar du lyssna, och hur länge åt gången?
2. Kan du specificera närmare vad det är för typ av musik, genrer och / eller artister du saknar?
3. Kan du ge exempel på artister / låtar som du tycker stämmer in på din beskrivning monotont och slätstruket?

Som du förstår betyder din åsikt mycket för oss, och vi är väldigt tacksamma att du hör av dig med din kritik så vi kan bli bättre.
Hoppas du kan och vill ta dig tid att lyssna lite mer så du kan svara på frågorna!

Din kritik läses också av P2:s chefer som här får kopia på mitt svar.

HELENS SVAR
Hej! Nu vet jag bättre vad jag inte uppskattar; låtar som i kväll 18.10 ca River of sand av Fennezs och efterföljande låtar med entoniga melodislingor. Les jours tristes hörde jag en dag och kände just så. När jag lagar mat mellan 17-19 vill jag skaka på ändan, inte känna att nu-står-jag-inte-ut. Nu när jag skriver fortsätter det här entoniga, ospännande. Mera Mali och Latinamerika!
Tack för att du lyssnar. Hälsar Helen

VÅRT SVAR
Hej Helen!
Tack för ditt svar, nu förstår jag hur du menar och vilken typ av låtar du syftar på. Det handlar om vissa mer elektroniskt svävande låtar vi testat att lägga in på sistone, då detta också är en populär trend inom ny, ung musik som ofta baseras på folklig och ursprunglig musik och där de bästa låtarna kan ge djupa lyssningsupplevelser. Det här har gjorts i ett försök att ytterligare öka variationen i hur kanalen låter.

Men jag tar dig på orden, då jag även fått ett par andra mejl med liknande synpunkter. Så jag avaktiverar huvuddelen av dessa låtar från och med mitten av februari, så får vi se vad du och alla tycker. Kanske kommer andra att sakna denna nya krydda i kanalen, vem vet?  

Som du förstår är dina synpunkter mycket viktiga för oss, och du ska ha ett stort tack att du återkom – och du är självklart välkommen med nya synpunkter när helst du har lust! 

HELENS SVAR
Tack! Du är en darling! Helen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista