Svar till Roberto om Lau

"Hej Roberto!
Tack för ditt vänliga mejl och beröm, men vad tråkigt att du tvingades stänga av under Lau-låten! Jag ska försöka svara så tydligt jag kan på din kritik, dina och alla lyssnares synpunkter är viktiga för oss. Jag punktar upp mitt svar, om du vill kommentera de olika punkterna:

1.      Du skriver att du tidigare kommenterat att vissa låtar är svåra att lyssna på i P2 Världen. Vi sparar alla lyssnarmejl men jag hittar tyvärr inte något tidigare från dig. Kommer du ihåg vad det var för låtar du tidigare mejlat oss om som svårlyssnade? Vore bra för mig att ha några fler exempel för att förstå din upplevelse bättre.

2.      Bandet du reagerade på nu, Lau är ett av Storbritanniens främsta folkband, mångfaldigt prisbelönt och hyllat för sin musik och sätt att förnya folkmusiken. För oss var det naturligt att lägga in titellåten från deras senaste album i P2 Världen, även om den var lång och annorlunda. Här kan du se mer om deras ledande roll inom folkmusiken i UK:
http://www.sayaward.com/the-albums/lau-the-bell-that-never-rang/

3.      Visst är en del musik vi spelar ovanlig och annorlunda, och här samarbetar Lau dessutom med en konstmusikalisk stråkensemble.
Men att vi ibland spelar musik i P2 Världen med delvis experimentellt innehåll får vi ofta uppskattning för. Samtidigt vill vi inte förlora lyssnare genom att bli för jobbiga och ”svåra”, vi vill vara spännande, överraskande och maximalt omväxlande och ge starka lyssnarupplevelser. Men på ett huvudsakligen behagligt sätt, det ska gå att lyssna i timtals utan att bli trött eller less på soundet. Kanske är Lau-låten en för extrem låt, din reaktion tyder på det. För mig är det en stark och rik upplevelse att lyssna på spåret, men vi är alla olika.  

4.      Vad gäller låtarnas längd är det en delikat fråga.
I P2 Världen spelar vi tusentals artister och har enorma mängder låtar på servern. De kortaste av våra låtar är mellan 20-30 sekunder och de längsta på över 20 minuter. Denna även tidsmässiga bredd lär vi vara ensamma om på Internet, åtminstone som reklamfri, genre-bred och extra välljudande kanal. Men vi tar också en risk, om en speciell lång låt inte passar vissa lyssnare så riskerar vi förlora dessa lyssnare, och så vill vi inte ha det. Medan andra verkligen uppskattar att få njuta av en 20 minuters indisk raga, en lika lång omväxlande folkrockkomposition eller när afrikanska musiker tolkar Terry Rileys mästerverk in C på etniska instrument i närmare 24 minuter.

5.      Våra längsta låtar har vi kodat till att spelas mycket sällan. T ex har Lau-låten bara spelats en gång i månaden i P2 Världen sedan vi la in den förra våren, och ofta då nattetid. Vi ser dessa längre låtar som ett mervärde, men i ditt fall fungerade det uppenbarligen tvärtom i detta fall.

Jag hoppas detta var ett någorlunda uttömmande svar, och att du ska uppskatta att vi tar din kritik seriöst. Jag kommer nu att lägga Lau-låten i Vila-lådan, och hoppas du ska vilja läsa vad jag skrivit och förhoppningsvis reagera och svara på det. Jag är alltså intresserad av vilka fler låtar du reagerat på och ser fram emot att få läsa ditt svar!

Per på P2 Världen

ROBERTOS SVAR
Hej! Ditt svar uppskattas.
Lika bra som själva programmet, som är på hemma jämnt, även på semester. Ska till Kuba 7 veckor och om vi har internetnät så blir det så klart P2 Värden. Annars blir det en massa salsa. Jag är ledare på salsagiro.se i G:a Stan. Har 4 nivåer där med ca 120 personer och vad står det på bladet med våra svängar som delas varje vecka. Länken till P2 Världen så klart. Tack för allt /Roberto

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".