Inför kvällens elitserie: Skilda världar för vårens finallag

I april spelade de SM-final. Nu har Färjestad en bekväm topposition medan Frölunda fallit fritt. Ikväll möts dem. Dessutom mittenmöte mellan Brynäs och Luleå och så AIK-Dif. Radiosporten sänder alla tre matcherna i sin helhet här på webben!

Färjestad-Frölunda
Nedsläpp: 19:00

är seriens bästa hemmalag och har bara en förlust på 13 matcher (den av bombhot avbrytna matchen mot Modo).

Sjuka: Jonas Höglund och Thomas Rhodin.
Skadade: Esa Pirnes och Andreas Johansson.

Statistikgodis: Börjar bli tjatigt men FBK är överlägset bäst i power-play. Har gjort 39 mål (jmf tvåan Luleå med 24). Ligger i mittskiktet när det gäller spel i numerärt underläge.
Tabellplacering: 3:a
Senaste fem matcherna: Elva poäng


med Bäckman i båset inledde med seger, sedan följde tre raka bortaförluster. Men senast blev det återigen vinst, en livsviktig sådan mot bottenkollegan Mora.
Bäckman har inte tagit en enda bortapoäng hittills i VF.

Statistikgodis: Frölunda är näst sämst av alla lag på att döda utvisningar, 30 insläppta på 145 tillfällen (jmf HV som släppt in 17). Frölunda som också är det näst mest utvisade laget.
Tabellplacering: 11:a
Senaste fem matcherna: Sex poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Fem FBK-segrar och fem förluster.
Sedan 2001/2002: 14 FBK-segrar, en oavgjord och 20 förluster.

Brynäs-Luleå
Nedsläpp: 19:00

har ett av seriens bästa hemmafacit, bara en förlust på tio matcher. Har spelat minst hemmamatcher av alla lag hittills (10) och flest bortamatcher (14).

Har vunnit båda matcherna mot Luleå hittills i höst.
Daniel Widing gör hemmapremiär.

Skadad: Antti Hulkkonen
Sjuk:  Lars Erik Spets

Statistikgodis: Näst bäst av alla lag på att döda utvisningar, bara 19 insläppta mål på 143 tillfällen och i power-play är laget tredje bästa lag.

Nicklas Bäckström leder poängligan på 30 poäng och Tommy Sjödin leder plus/minusligan med +12. Bäckström har förresten +6 och ligger på 17:e plats där. I tekningsligan ligger ”Bäckis” på sjunde plats.
Tabellplacering: 6:a
Senaste fem matcherna: Åtta poäng


är ett av seriens mest formstarka lag, tio poäng på de fyra senaste matcherna, men borta har laget inte vunnit sedan den 7 oktober (nio matcher). Har historiskt sett haft lätt för Brynäs men i höst har det inte blivit en enda poäng mot Gävlelaget.

Skadad: Tomas Wallgren.

Statistikgodis: Luleå är näst bäst av alla lag i power-play, 24 mål på 140 tillfällen. Men sämst av alla på att döda utvisningar, 32 insläppta mål på 151 tillfällen. Tur då att laget är det minst utvisade av alla.
Tabellplacering: 7:a
Senaste fem matcherna: Tio poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Två Brynässegrar och fyra förluster.
Sedan 2001/2002: Tolv Brynässegrar och 18 förluster.

Skellefteå-Djurgården
Nedsläpp: 19:00

hade länge bättre bortafacit än hemmadito men nu är det ändrat. Har på senaste tiden vunnit mot båda bottenlagen Mora och Frölunda hemma.

Saknas: Fredrik Öberg och Tomas Larsson.

Statistikgodis: Skellefteå är tredje sämsta lag på att döda utvsiningar, 31 insläppta på 152 tillfällen. I power-play har Magnus Wernblom gjort näst mest mål av alla, bara Moras Brendl ligger före.
Tabellplacering: 8:a
Senaste fem matcherna: Åtta poäng


är ett av seriens mest formsvaga lag. Har bara en bortaseger hittills men den togs just mot Skellefteå, för exakt en månad sedan. Detta är också Dif:s senaste trepoängare.

Skadad: Thomas Johansson.

Statistikgodis: Djurgården är seriens tredje mest effektiva lag när det gäller skott per mål: 61 mål på 599 skott, drygt var tionde skott blir mål. Problemet är att laget har skjutit minst skott av alla hittills. Ligger i mittskiktet både när det gäller power-play och spel i numerärt underläge.
Tabellplacering: 10:a
Senaste fem matcherna: Tre poäng

 
Inbördes statistik
Förra säsongen: Inga möten.
Sedan 2001/2002: Inga möten.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se